Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
PREDSTAVLJEN ALBUM OSANNA VA VIŠNIH ORATORIJSKOG ZBORA CRKVE SV. MARKA
14.03.2018 PREDSTAVLJEN ALBUM OSANNA VA VIŠNIH ORATORIJSKOG ZBORA CRKVE SV. MARKA
Zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci i Croatia Records predstavili su jučer u Hrvatskom društvu skladatelja novi album "Osanna va višnih – Hrvatske mise u crkvi sv. Marka" koji je objavljen u studenom prošle godine u nakladi Croatia Recordsa. Na albumu, uz renomirani zagrebački zbor pod ravnanjem dirigenta Jurice Petra Petrača, svira višestruko nagrađivani orguljaš Pavao Mašić.

"Radi se o repertoaru koji smo redovito izvodili, odnosno redovito ga izvodimo svake nedjelje na svetim misama u crkvi sv. Marka i upravo po tome je ovaj zbor Oratorijskog zbora crkve sv. Marka zbor Cantores sancti Marci postao prepoznatljiv u Zagrebu i izvan Zagreba", istaknuo je orguljaš, Pavao Mašić.

Jučer su predstavljene tri velike mise za zbor i orgulje hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, čime se ujedno podsjeća i na bogatu glazbenu tradiciju crkve sv. Marka koja seže u povijest sve do 1356. godine kada je dokumentiran prvi spomen orgulja i orguljaša u Hrvatskoj. Danas u toj crkvi djeluje Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores sancti Marci, nasilno ugašen 1945. godine i ponovno obnovljen 1988. godine vizionarskom inicijativom prof. Nevena Valenta. Ovim izdanjem obilježava se 30. obljetnica novoobnovljenog zbora, kojeg od 2011. godine vodi mladi dirigent Jurica Petar Petrač.

"Važno je napomenuti da su sve tri mise na redovitom repertoaru našeg zbora. Zaista ih redovito izvodimo, a za snimanje to nije nešto što izvodite samo jednom i da je gotovo u pet minuta. To je nešto što ostaje za zauvijek", rekao je dirigent Jurica Petar Petrač i dodao: "Svi smo uvijek samokritični i smatramo da smo neke stvari mogli bolje ali mislim da je zbor u ovom smislu kao što pokazuje kroz svoj rad i uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu, jedan kvalitetan nosač zvuka s jednim hrvatskim repertoarom je nešto što je bilo potrebno zborskoj sceni i općenito hrvatskoj kulturi"

Izdanje je popraćeno dvojezičnom knjižicom koja donosi iscrpan tekst Hrvoja Bebana s detaljnim informacijama o cjelokupnom repertoaru, kao i bogatoj notnoj ostavštini Arhiva Oratorijskog zbora. Petrač ističe kako je, snimanje u crkvi sv. Marka bio vrlo zahtjevan proces ali snimanje u ambijentu kakav pruža Markova crkva poseban doživljaj te daje poseban zvuk.

O glazbenom izdanju na predstavljanju govorili su i muzikologinja dr. sc. Rozina Palić - Jelavić, Hrvoje Beban, te producent albuma Tomislav Fačini. Među skladbama na albumu probrano su mjesto našle "Hrvatska misa" Franje Serafina Vilhara, nekadašnjeg orguljaša i voditelja zbora s početka 20. stoljeća, kao i antologijska ostvarenja poput "Druge staroslavenske mise" Albe Vidakovića prožete zvucima istarske ljestvice i odjecima glagoljaškoga pjevanja, te "Hrvatske mise" u čast bl. Augustina Kažotića Mate Lešćana koja se nadahnjuje na starom hrvatskom uskrsnom napjevu "Uskrsnu Isus doista" i na gregorijanskom pjevanju kao drevnom i najodličnijem pjevanju Katoličke crkve.

Fotografija: Mirko Cvjetko

Album "Osanna va višnih - Hrvatske mise u crkvi sv. Marka" kupite po cijeni od 69 kuna na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na sljedećim linkovima:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=958914
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1304365522
Amazon: http://amazon.com/dp/B077B9Z26H/ref=sr_1_1_twi_aud_1?ie=UTF8&qid=1510321869&sr=8-1&keywords=OSANNA+VA+VISNIH
Deezer: http://deezer.com/album/50808002

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved