Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
OBJAVLJEN DEVETEROSTRUKI BOX SET VLADIMIRA KRPANA SA 32 BEETHOVENOVE SONATE
06.05.2016 OBJAVLJEN DEVETEROSTRUKI BOX SET VLADIMIRA KRPANA SA 32 BEETHOVENOVE SONATE
Jedan od najuglednijih pijanista današnjice, Vladimir Krpan, 26. travnja 2016. godine zaključio je seriju recitala kojima je od 2008. na Festivalu sv. Marka u Zagrebu predstavljao sonate Ludwiga van Beethovena. Izvedbe sonata potaknuo je Neven Valent, utemeljitelj i direktor festivala, čija je zamisao bila da se izvedbe naposljetku zaokruže objavljivanjem albuma koji bi sadržavao snimke sve, 32 sonate, prvog takvog tonskog izdanja u Hrvatskoj, a rijetkog i u svijetu. Rezultat ove ideje je deveterostruki box set "32 sonate za klavir" Ludwiga van Beethovena u izvedbi Vladimira Krpana koji je upravo objavljen u nakladi Croatia Recordsa.

Album je danas (petak, 6. travnja) predstavljen i na Muzičkoj akademiji Sveučlišta u Zagrebu.

"Beethovenova klavirska glazba u svim je djelovima života za Vladimira Krpana bila bitna sastavnica interpretativnog putovanja kroz glazbeno vrijeme; zapravo ono uporište na koje se mogao osloniti, njegovom se pomoću korigirati, ponovno vratiti u željene tokove. Ali i ponovno promisliti kuda i kako dalje: oslonac i izazov. Od velikog je značenja stoga ovaj zavještajni pothvat kojim Vladimir Krpan bilježi i fiksira svoj dovršeni koncept putovanja kroz cjelokupno beethovensko gorje klavirskih sonata – tako zahtjevno, opasno i rizično, ali i neodoljivo privlačno. Ovim izdanjem Krpan naime svjesno svoje interpretacije smješta u proces građenja hrvatske pijanističke tradicije." (izvadak teksta Marije Bergamo u programskoj knjižici)9CD Box set "32 sonate za klavir" životni je projekt maestra Vladimira Krpana. Na njemu su po prvi puta integrirane sve sonate koje je Beethoven napisao za svojega života, a koje je Krpan počeo snimati još 1996. godine. Posljednja sonata snimljena je upravo 2016. godine u studiju HRT-a. Kako je maestro Krpan sam istaknuo želio je da ove snimke budu svojevrsni dokument vremena zagrebačke pijanističke škole i hommage njegovom profesoru Svetislavu Stančiću. Album sadrži i bogato opremljenu knjižicu od 40 stranica za koju su tekstove napisali sam maestro Krpan i Marija Borgamo, a fotografije su pribavljene iz arhiva Dubrovačkih ljetnih igara.


Zašto Beethoven, zašto 32 sonate, zašto snimke? Ludwig van Beethoven naš je zajednički učitelj mišljenja. Njegova je strast otkrivanja zvukovnih svjetova fascinantna, osobito u velikim formama, a klavirske sonate to idealno jesu. On je rijedak primjer autora koji se ne zadovoljava izričajnim standardima, već uvijek traga za novim, ljepšim, drugačijim, istinitijim, kompleksnijim rješenjima – drugim riječima – on nije autor koji se ponavlja, on je svjež i gotovo grčevito drugačiji. On je personifikacija glazbe, čitav svijet glazbe, njena supstanca; on ne producira već glazbu živi, ona je njegova jedina misao, ona je njegov jedini smisao, ona je njegovo pravo na život, njegova nasušna potreba, bez nje on ne postoji. Svaka je sonata neponovljiva: 32 stanice njegova Križnog puta koji s unutarnjom radošću, u muci – samozatajno prolazi, ostavljajući nam u nasljeđe i brigu o dovršenosti djela, njegovoj strasti, i poetiku zbilje satkane od lirike, drame i začudno mnogo humora, dosjetki, iskričavosti duha, ravnovjesja sadržaja u formi, koja se tijekom vremena mijenja: prvo se gradi, pa razgrađuje, varira, motivički povezuju atomizirane čestice u makrocjeline sukladno njegovu vlastitom rastu kao čovjeku moralne vertikale, životnim spoznajama, nadgradnjama s hrabrošću uvijek novih glazbenih ideja, novih zamisli, novih sadržaja... (Vladimir Krpan).

Box set po cijeni od 179 kuna kupite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=843666
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/ludwig-van-beethoven-32-sonate/id1108996488
Amazon: http://amazon.com/LUDWIG-VAN-BEETHOVEN-SONATE-KLAVIR/dp/B01F7DA978/ref=sr_1_7?ie=UTF8&qid=1462452290&sr=8-7&keywords=vladimir+krpan
Deezer: http://deezer.com/album/12980188

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved