Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
IZLOŽBA JUGOTON - ISTOČNO OD RAJA OTVORENA U BEOGRADU
23.12.2015 IZLOŽBA "JUGOTON - ISTOČNO OD RAJA" OTVORENA U BEOGRADU
Izložba "Jugoton - istočno od raja (1947.- 1991.)” svečano je otvorena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, a veliki broj posjetitelja imao je priliku vidjeti više od 150 omota ploča iz privatne zbirke Umjetničke organizacije Kultura umjetnosti iz Zagreba te brojne uređaje iz nekadašnjeg Jugotona koji su bili dio procesa proizvodnje gramofonskih ploča i audiokaseta.

Navedeni eksponati, kao i brojne knjige, plakati, plakete, fotografije i video materijali inače su dio zbirke Tehničkog muzeja u Zagrebu.

„Posjetitelji će do kraja ožujka vidjeti koliko smo, za razliku od drugih zemalja, bili slobodni, imali rock glazbu te koliko su urednici Jugotona bili spremni i na sukob s partijom kako bi omogućili ulazak prvih stranih jazz i rock izvođača“, naglasio je autor izložbe Mario Krištofić.

Otvorenje izložbe bila je prilika da se prijatelji i suradnici sretnu i sjete uspješnih dana prve i najveće diskografske kuće nekadašnje Jugoslavije. Taj takozvani socijalistički div popularne kulture izrastao je na temeljima industrijalizacije i modernizacije u razdoblju od 1947. do 1991. godine. Bili su to dani milijunskih tiraža, ugovora s mnogobrojnim domaćim autorima i izvođačima, ali i mnogim licenciranim izdanjima za čije su se objave brinuli ljudi s relevantnim autorskim karijerama prije i za vrijeme rada u Jugotonu.

Izložbu su otvorili Sonja Zimonić, direktorica Muzeja nauke i tehnike, autor izložbe Mario Krištofić, kustosica Tehničkog muzeja u Zagrebu Markita Franulić, direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac i glazbeni novinar Petar Janjatović. Nakon službenog otvorenja brojne je posjetitelje zabavljao bend Davorin i Bogovići, koji je između ostalih odsvirao i pjesme s početka karijere Prljavog kazališta.

Autori izložbe su Mario Krištofić i Sanja Bachrach-Krištofić iz Umjetničke organizacije Kultura umjetnosti i Željko Staklarević, viši kustos Tehničkog muzeja u Zagrebu. Autor postave je Marko Jovanović, dizajner Muzeja nauke i tehnike.

Izložba će biti otvorena do kraja trećeg mjeseca, a pratit će je razni programi, tribine, predavanja i video projekcije.


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved