Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
KUD MIHOVIL KRUŠLIN I UDRUGA IVANA PERKOVCA OBJAVILI PRVI ALBUM NA KAJKAVSKOJ IKAVICI - SUKLA POPIVA
11.12.2015 KUD MIHOVIL KRUŠLIN I UDRUGA IVANA PERKOVCA OBJAVILI PRVI ALBUM NA KAJKAVSKOJ IKAVICI - "SUKLA POPIVA"
KUD Mihovil Krušlin i udruga Ivana Perkovca iz Šenkovca objavili su prvi album na kajkavskoj ikavici, koja je odnedavna i zaštićeno nematerijalno dobro u Republici Hrvatskoj. Na albumu se nalazi 12 tradicionalnih pjesama ili skladbi autora iz Šenkovca.

"Sukla popiva… hvale je vrijedna zamisao. To je, svakog i svačijeg divljenja, vrijedan uradak u koji su mnogi ugradili velik dio svojeg vremena, darovitosti i truda iz ljubavi prema govoru, zavičaju i ljudima, prema bližnjima. Pohvalno je stoga da su u sklopu ovog suvremenog projekta i izdanja svoje trajno mjesto pronašle obradbe i izvedbe starinskih običajnih popifki. Među njima posebnu pozornost privlače "Jurjevska", ali i negdašnje svarbene popifke – "Jano, Jano, Janica" i "Zora je, zora, bili je dan". Zasluženo su se u tom odabiru našle i prva uopće zabilježena šenkovljanska narodna pjesma "Šipak, šipak ma rožica" koju su članice KUD-a prvu zapjevale na svojoj ikavici, a tu je i ikavska inačica "Jankić je dojahau" koja mnogima i danas zvuči poznato zbog izvedbe i snimke legendarnih Ladarica. Tom "izvornome“ dijelu snimaka pripada i lijepa narodna pjesma "Se tičice popivale", koja je svojim nabožnim tekstom i danas ostala vezana za predbožićno i božićno razdoblje godine. U taj nekadašnji ikavsko-kajkavski glazbeni pasec sadržajno su dodane i novonastale autorske skladbe "Sukla popiva", "Šenkofcu", "Moj zavičaj", "Kaj to zvoni" i "Tri riči"", zapisao je izvršni producent izdanja Ivica Ivanković.

Kulturno-umjetničko društvo "Mihovil Krušlin" osnovano je 1995. godine i već punih 20 godina predano čuva zavičajnu tradiciju i narodne običaje ujedno njegujući i karakterističan govor područja u kojem djeluju – kajkavsku ikavicu. U društvu pod vodstvom Karmen Luketić danas aktivno djeluje osamdesetak članova različite životne dobi, a dosad su nastupali diljem Hrvatske i u inozemstvu (Austrija, Belgija, Makedonija, Češka, Slovačka, Poljska, Slovenija, Srbija).

Udruga Ivana Perkovca – za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine osnovana je u Šenkovcu godine 2009. Osnovna zadaća udruge jest očuvanje kajkavske ikavice (kajkavskoga donjosutlanskoga ikavskoga dijalekta) i očuvanje pokretne, nepokretne i nematerijalne ikavske i cjelokupne zavičajne kulturne baštine. Pod vodstvom Jasne Horvat, članice i članovi udruge održavaju brojne radionice, izložbe, tradicionalne manifestacije, ali i osnivanje knjižnice te stvaranje rječnika i albuma.

Album "Sukla popiva" nabavite po cijeni od 69 kuna na prodajnim mjestima Croatia Recordsa te na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=830609
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1065503146
Amazon: http://amazon.com/POPIVA-MIHOVIL-KRUSLIN-UDRUGA-PERKOVCA/dp/B0195DWZ2I/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1449678033&sr=8-1&keywords=SUKLA+POPIVA
Deezer: http://deezer.com/album/11892520

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved