Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
U PRODAJI ORGULJAŠKI ALBUMI LJERKE OČIĆ I EDMUNDA ANDLERA - BORIĆA
02.10.2015 U PRODAJI ORGULJAŠKI ALBUMI LJERKE OČIĆ I EDMUNDA ANDLERA - BORIĆA
Croatia Records danas je objavila čak dva nova albuma orguljaške glazbe - "Južnonjemački orguljski barok" Ljerke Očić iz edicije "Zvuci hrvatskih povijesnih orgulja", te "Orgulje sisačke biskupije - Sela" Edmunda Andlera - Borića. Zanimljivo je da je upravo Edmund Andler - Borić diplomirao orgulje u klasi profesorice Ljerke Očić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Album "Južnonjemački orguljski barok" Ljerke Očić obuhvaća djela Johanna Jakoba Frobergera, Georga Muffata, Johanna Pachelbela i Johanna Kaspara Kerlla. Zvučni zapis na ovom izdanju prvi je ikada snimljen na povijesnim orguljama koje se nalaze u franjevačkoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Samoboru, a datiraju iz 1737. godine. Radi se o orguljama Antuna Weinera sa 16 registara, dva manuala i pedalom (što je za ondašnje prilike u Hrvatskoj bio jedan od najvećih instrumenata) koje je temeljito i cjelovito restaurirala Umjetnička radionica Heferer 2005. godine.

Vrijedni povijesni instrument Antuna Weinera na neki je način "nametnuo" ideju snimanja programa donesenog na ovom nosaču zvuka, koji se prvenstveno bavi skladateljima Južnonjemačke orguljske škole baroknog razdoblja. Oni su naime svoje skladateljsko majstorstvo uobličili kroz jedinstvenu sintezu njemačkog glazbenog mentaliteta transformiranog snažnim talijanskim utjecajima. Posebnosti ove orguljske škole vidljive su tako u spektru od preuzetih glazbenih formi do načina elaboriranja snažnog emaocionalnog naboja, tako karakterističnog za talijansku orguljsku tradiciju koja je nezaobilazno, na različite načine obojila sjeverna europska područja.

Edicija "Zvuci hrvatskih povijesnih orgulja" zamišljena je kao mala kronika hrvatske orguljske tradicije, svjedočanstvo o nasušnoj potrebi žitelja ove zemlje za glazbom koja je kroz povijest svakodnevno živjela i rasprostirala se sakralnim prostorima izuzetne ljepote. Hrvatska je prebogata vrijednim povijesnim orguljama koje su se razlikovale obzirom na podneblje u kojem su stvorene, u širokom spektru od onih kontinentalnih do mediteranskih. Stoga je i ovaj ciklus smišljen kao "hommage" regionalnim osobinama, školama i radionicama, njihovim različitostima, a istovremeno i suptilnim vrlinama, koje svojom individualnom estetikom ocrtavaju ugođaj minulog vremena, a istovremeno zvukovnom vibracijom povezuju prošlost sa sadašnjošću.

Album "Zvuci hrvatskih povijesnih orgulja - Južnonjemački orguljski barok" po cijeni od 79 kuna pronađite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa, te na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=825762
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1040874184
Amazon: http://www.amazon.com
Deezer: http://deezer.com/album/11231218


Danas je objavljen i album "Orgulje sisačke biskupije - Sela" vrsnog hrvatskog orguljaša Edmunda Andlera - Borića. Riječ je o trećem Borićevom solističkom albumu u nakladi Croatia Recordsa, na kojem se nalazi 17 skladbi snimljenih u jednoj od najljepših baroknih crkava u Hrvatskoj - Crkvi Sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska. Zanimljivo je da upravo ta crkva ove godine slavi 250 godina svog postojanja, a nagrađivani je Zadranin kompletni repertoar snimio na tamošnjim orguljama koje je 1777. godine izgradio Čeh Franciscus Jenechek. Tekst unutar albuma napisala je Valentina Badanjak Pintarić, a izvrsno likovno oblikovanje potpisuje Ana Nikolić Baće.

U glazbenu šetnju Europom Borić je krenuo trima anonimnim sonatama koje predstavljaju hrvatsku orguljašku baštinu, koja možda i nije osobito velika i za europske poglede značajna, ali je ipak iznimno vrijedna za nas i za vrijeme u kom je nastala. Te prve tri skladbe na albumu primjer su prave predklasike, vedre su, optimistične, lagane za slušanje i pomalo naivne i nevine. Nakon tri početne sonate slijedi predstavljanje klasičnog češkog skladatelja na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće - Jana Krtitela Kuchara. Kucharove slatke kompozicije kasne bečke klasike ističu se savršenom polifonijom koja je vjerojatno rezultat njegovog velikog poznavanja orguljaške literature. Jedan od vodećih skladatelja zrelog baroka, presudan za razvoj opere buffe, Baldassare Galuppi također je bio cijenjen i kao skladatelj za instrumente s tipkama, iako je većina njegovih mnogobrojnih sonata ostala neobjavljena i danas nepoznata. Na ovom su se albumu našle čak 4 njegove sonate. Jedan od najvažnijih njemačkih skladatelja 17. stoljeća, Johann Adam Reincken zastupljen je s Fugom, dok je slovački skladatelj Jan Francisci, koji je skladao za potrebe liturgije, zastupljen sa 2 skladbe. Album zatvaraju djela Ludwiga van Beethovena "Allegro" iz "Floetenuhra", "Ciaccona in D" velikog skladatelja njemačkog baroka Johanna Pachelbela, te "Sarabanda" G. F. Handela.

Edmund Andler - Borić rođen je i odrastao u Zadru. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi profesorice Ide Gamulin, orgulje u klasi profesorice Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi profesora Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine te nagrade Porin za prvi album "Orgulje - Mendelssohn - Brahms - Liszt - Reger" (2009.) 2014. godine osvojio je diplomu Milke Trnine HDGU-a za promicanje orguljske umjetnosti.

Album po cijeni od 69 kuna pronađite na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa, te na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=825776
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1042642526
Amazon: http://www.amazon.com
Deezer: http://deezer.com/album/11268110

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved