Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
OBJAVLJEN GAUDIUM MYSTICUM ORGULJAŠKOG DUA QUATTRO OBBLIGATO
19.06.2015 OBJAVLJEN "GAUDIUM MYSTICUM" ORGULJAŠKOG DUA QUATTRO OBBLIGATO
Croatia Records danas je objavila album "Gaudium Mysticum" orguljaškog dua Quattro Obbligato koji čine Elizabeta Zalović i Mirta Kudrna, profesorice orgulja na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Album je službeno predstavljen u srijedu, 17. lipnja na koncertnoj promociji u zagrebačkoj katedrali gdje su dvije glazbenice premijerno izvele kompletni repertoar s albuma.

Orgulje, kao nijedan drugi instrument svoju egzistenciju te izričaj temelje na duhovnosti, a nadahnuće crpe iz monumentalnog područja sakralne umjetnosti. Malobrojna muzikološka istraživanja i sistematiziranje orguljaške literature definiralo je nekolicinu imanentnih skladateljskih opusa hrvatskih autora. Domaća glazbena literatura za orgulje uključuje antologijska djela F. Dugana, B. Papandopula, K. Odaka, A. Klobučara, F. Lučića kao i određeni broj kompozicija manje poznatih skladatelja čije se djelovanje odvijalo u okvirima liturgijske glazbe: A. Vidakovića, K. Kolba, M. Stahuljaka, F. Pintarića, M. Lešćana, N. Njirića, M. Magdalenića, J. Magdića. Relativno nevelik broj objavljenih skladbi hrvatskih autora potaknuo je Zalović i Kudrnu na pomno istraživanje koje su usmjerile na knjižnice Hrvatskog glazbenog zavoda, Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, Instituta za crkvenu glazbu, arhive Bogoslovije u Zagrebu i privatne zbirke i ostavštine skladatelja. Od pronađenih djela izdvojena su ona najvrijednija po svom estetskom i umjetničkom izričaju. Muzikološka vrijednost pronađenih skladbi očituje se u bitnom upotpunjavanju skladateljskih opusa S. Šuleka i F. Lučića. Geneza fascinacinacije skladatelja ovim glazbalom kroz povijest, ali i u danas leži u njihovoj veličanstvenoj sonornosti, širokim mogućnostima ekspresije arhetipskih momenata u metafizičkom smislu. Iz tih razloga u izbor skladbi za ovaj nosaš zvuka uvrštena su i djela suvremenih autora A. Klobučara i P. Obradovića.

Na CD su redom uvrštene dosad neobjavljena skladba Stjepana Šuleka "Triptih (Dona nobis pacem) za orgulje" iz 1983. godine, odnosno dio stavka Agnus Dei iz ordinarija mise zapadne liturgije, zatim skladba "contraVals & contraDans" trubljača i skladatelja Petra Obradovića, dosad nepoznata "Sonata za orgulje" Franje pl. Lučića, te Klobučareva "Balada za orguljski duo" koju je autor napisao 2009. godine i posvetio upravo Quattru Obbligatu.

Snimanje nosača zvuka odvijalo se na orguljama njemačkog orguljara W. J. Brauna u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića u Zagrebu. U stvaranju ovog djela sudjelovali su Božidar Tenšek, Božo Pandurić, Alan Šnajder, Tonči Matulić, Nenad Malović, Marijan Kudrna i jedan samozatajni pratitelj, dok je prekrasni dizajn CD-a djelo Ane Nikolić Baće.

Prilog CMC televizije s predstavljanja albuma i s izjavama Quattra Obbligata pogledajte na: https://youtu.be/NAtqd-wCVHQ?t=39s


CD "Gaudium Mysticum" po cijeni od 69 kn možete kupiti u svim prodavaonicama Croatia Recordsa te na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=815123
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id1001588077
Amazon: http://www.amazon.com
Deezer: http://deezer.com/album/10551317

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved