Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
GORAN KONČAR I DARKO JURKOVIĆ JAZZ QUARTET PREDSTAVLJAJU MEETING POINT
27.03.2015 GORAN KONČAR I DARKO JURKOVIĆ JAZZ QUARTET PREDSTAVLJAJU MEETING POINT
Violinist međunarodne reputacije, Goran Končar te Darko Jurković Jazz Quartet u kojem, uz Jurkovića (gitara), sviraju Henry Radanović (kontrabas), Zvjezdan Ružić (klavir) i Kruno Levačić (bubnjevi) predstavljaju odličan novi album "Meeting point". Deset skladbi na albumu masterirano je u legendarnom Abbey Road studiju, a djelo koje je okupilo ove vrsne glazbenike na jednom izdanju je "Capriccio za solo violinu i jazz kvartet" velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, nastalo 1963. godine. Papandopulov "Capriccio", crossover klasike i jazza imao je doista čudan put - skladba napisana za veliki jazz festival u Beogradu dobila je festivalsku nagradu ali nikad nije izvedena, već je završila na tadašnjoj Jugoslavenskoj radioteleviziji gdje je godinama ležala. Kada ju je Goran Končar otkrio, započeo je i projekt okupljanja grupe muzičara koja bi je mogla izvesti. Praizvedba je bila 2013. godine, a prvi put snimljen, Papandopulov "Capriccio" postao je mjestom susreta (Meeting Point) izvrsnih glazbenika otvorenih istraživanju i eksperimentiranju. Njihovo zajedničko muziciranje bilo je poticaj nastanku novih skladbi, ali i novih aranžmana, poput onog za legendarnu skladbu Miljenka Prohaske "Adieu" koja se također nalazi na ovom CD-u.

Svi glazbenici na izdanju dali su svoje viđenje Meeting pointa – na albumu su dvije autorske skladbe Darka Jurkovića, jednog od najkreativnijih hrvatskih jazz gitarista, jedinog koji u Hrvatskoj koristi posebnu tehniku two hands tapping po uzoru na američkog gitaristu Stanleya Jordana. Njegova funk kompozicija "Rolling Oranges" originalno je nastala za trio, a na ovom je izdanju predstavljena u novom aranžmanu kao i njegova druga skladba, "Under the Open Sky" koja je posebno aranžiran za violinu, violončelo (posebna gošća - Ljerka Končar) i jazz kvartet. Svoje viđenje Meeting pointa dao je i basist i kontrabasist Henry Radanović, njegove dvije skladbe predstavljene su u novim obradama za violinu, violončelo i jazz kvartet. "Long Distance" tipična je jazz skladba bogatog ritma s velikom mogućnošću improvizacije, dok je "Kalamota" iznimno ugođajna skladba, mirnog karaktera te zrači opuštenom atmosferom inspiriranom otočićem Kalamotom. Skladbom "Why Did", jedan od najzaposlenijih bubnjara u Hrvatskoj, Krunoslav Levačić, pokazao je ne samo svima dobro poznat smisao za humor već i vrhunsko zanatsko umijeće te kreativnost koja gotovo ne poznaje granica. Najmlađi član ansambla Zvjezdan Ružić predstavio se dvjema skladbama inspiriranim tradicijskim plesovima dubrovačkog primorja i otoka Korčule "Linđom" i "Moreškom". Skladbe odražavaju karakterističnu plesnu ritmičku strukturu kao i melodijske i harmonijske odnose prisutne u pučkim plesovima uz učestale obrasce ponavljanja.

"Meeting point" je izdanje koje predstavlja susret discipline klasičnih djela i lepršavost jazza. Vrhunski repertoar vrhunskih glazbenika koji osim izuzetnog međusobnog uvažavanja pokazuju i beskonačnu želju za propitivanjem granica - granica žanra, ali i svojih osobnih.

Reklamu CMC televizije za izdanje "Meeting point" pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=styyk3E7X2

"Original album collection" kupite na:

Webshop: http://shop.crorec.hr/crorec.hr/ws_o_izdanju.php?IZDANJE_ID=80898
iTunes: http://itunes.apple.com/us/album/id97656533
Amazon: http://goo.gl/Ac8mX
Deezer: http://deezer.com/album/989135

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved