Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
RASPRODAN LISINSKI I POSEBNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJE HRVATSKE TAMBURAŠE
14.11.2012 RASPRODAN LISINSKI I POSEBNO PRIZNANJE ZA NAJBOLJE HRVATSKE TAMBURAŠE
„Zlatni dukati“, danas „Najbolji hrvatski tamburaši“, tamburaška su skupina koja djeluje od 1983. godine, kada se pojavljuju na tadašnjoj glazbenoj sceni s albumom "Ni sokaci nisu što su nekad bili" u izdanju tadašnjeg "Jugotona", a u sljedećem sastavu: Zoran Bucković (prim), Stanko Šarić (basprim), Zdravko Šljivac (basprim), Željko Miloš Yinks (čelo), Mario Pleše (kontra), Mato Lukačević (bas) i Marijan Majdak (vokalni solist). U ovom sastavu grupa je djelovala kratko vrijeme, tek jednu sezonu, da bi dvojica članova tadašnje ekipe, Mato Lukačević i Stanko Šarić, nastavili nastupati pod imenom "Zlatni dukati" udruživši se sa skupinom tamburaša iz svog rodnog mjesta Štitar. Predvođeni Šimom Dominkovićem, ekipa svira u sastavu: Andrija Miličić, Mato Miličić, Mirko Gašparović, Josip Dominković, Mato Lukačević i Stanko Šarić, a nešto kasnije im se pridružuje i Hrvoje Majić. U narednih nekoliko godina, nastupaju u okolici Županje tj. na prostoru istočne Slavonije sve do 1985. godine kada se ekipa razilazi zbog nesuglasica. Godinu dana kasnije Mato Lukačević (bas) u suradnji sa Stjepanom Bogutovcem - Stipom (basprim) ponovno okuplja ekipu u sastavu Petar Nikolić (violina), Hrvoje Majić (basprim), Mirko Gašparović (basprim) i Mato Miličić Pišta (kontra). Ovaj sastav također nastupa u županjskom kraju, a posebno je bio značajan stalni angažman u taverni restorana "Kristal" gdje su nastupali 86./ 87. godine. Krajem 1986. u sastav ponovno ulazi Stanko Šarić, a iz sastava izlazi Petar Nikolić, te se u ljeto 1987. kreće s nastupima diljem Hrvatske uz pomoć tadašnje glazbene agencije "Lira" iz Čakovca. Iste godine dogovara se suradnja s kompozitorom Josipom Ivankovićem, a rezultat je bio album "Nek zvone tambure" koji izlazi na tržište 1988. Nakon neslaganja u pogledu suradnje s Josipom Ivankovićem, u lipnju 1988. iz grupe odlazi Stjepan Bogutovac, a preostala petorka nastavlja, uglavnom plodnu, suradnju s Josipom Ivankovićem iz koje je proizašao niz albuma.

Na turneji u organizaciji Hrvatske Bratske Zajednice iz SAD-a rađa se ideja za snimanjem albuma s domoljubnim pjesmama "Hrvatska pjesmarica", koji puno pridonosi popularizaciji sastava i tamburaške glazbe uopće, što je ujedno bio i velik doprinos grupe u oslobađanju nacionalnog duha te razvoju i uspostavljanju demokratskih odnosa u tadašnjoj državi. Nakon velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, 1991. sastav i dalje djeluje na nacionalnoj liniji te snima tzv. ratne pjesme. U to vrijeme izlazi album "U meni Hrvatska" koji je po mišljenju vojnih stručnjaka u to vrijeme djelovao poput "topovskih bitnica" i hrabrio nenaoružane hrvatske ljude. Uspješna suradnja s Josipom Ivankovićem okončana je 1996. nakon sve učestalijih razmirica i sukobljavanja. Epilog ovog razilaženja u mišljenjima je promjena imena samog sastava 1997. godini u "Najbolji hrvatski tamburaši" i to po prijedlogu Croatia Recordsa. Unatoč toj činjenici sastav i dalje nastavlja uspješno s radom rezultat čega su i sljedeća izdanja: "Vranac" (tada su se još uvijek zvali „Zlatni dukati“), "Nek me pamte gradovi", "Hrvatske pjesme iz Bosne i Hercegovine", "Sedam dana", "Divne godine", "Tamburica od javora suva" te najnoviji album "Sretan Božić". 1999. grupu je zadesio tragičan događaj, smrt dugogodišnjeg primaša Hrvoja Majića koji je iz nepoznatih razloga, nenadano, okončao život suicidom. Taj događaj bio je tragično i šokantno saznanje, ne samo za članove sastava i obitelj, nego i za svekoliku hrvatsku javnost. Nakon ovog nemilog događaja preostali članovi sastava, svjesni nepovratnog gubitka, ipak nalaze snagu i nastavljaju s radom. Na mjesto pokojnog Hrvoja Majića u grupu dolazi talentirani glazbenik Denis Špegelj iz Virovitice, te svojim predanim radom i mladošću unosi svježinu u ovaj legendarni sastav. On zamijenjuje pokojnog Hrvoja Majića od albuma "Sedam dana". Od tog albuma grupa djeluje u sastavu: Stanko Šarić (basprim), Denis Špegelj (basprim), Mirko Gašparović (basprim), Mato Miličić Pišta (kontra) i Mato Lukačević (bas).

Potom su uslijedili albumi "Divne godine" (2003), "Tamburica od javora suva" (2004), "Sretan Božić" (2005), "Nostalgija" (2007) te akutalni "Slavonijo, biseru Hrvatske" (2010).

Svojih 25 godina postojanja i umjetničkog rada Najbolji hrvatski tamburaši obilježit će večeras u rasprodanoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a tom prilikom direktor Želimir Babogredac uručit će im posebno priznanje za 25 godina uspješne suradnje s diskografskom kućom Croatia Records.

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved