Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
IN MEMORIAM: DINKO FIO
03.11.2011 IN MEMORIAM: DINKO FIO
Jučer je u 87. godini preminuo još jedan glazbeni velikan, Dinko Fio. Dirigent, skladatelj, melograf i pedagog, Fio je bio mentor i glazbeni voditelj mnogim klapama, zborovima i ansamblima, među kojima treba posebno istaknuti Ansambl Lado, klape Nostalgija i Ošjak, te SKUD Ivan Goran Kovačić i Dječji zbor RTV Zagreb. Profesionalni glazbeni rad Fio je započeo tijekom Drugog svjetskog rata, a do posljednjih je trenutaka svoje dugovječnosti zapisivao i obrađivao tradicionalne napjeve, skladao i dirigirao vokalnim grupama. Njegov bogati umjetnički doprinos ostat će vječno zapisan u analima hrvatske glazbene baštine.

Dinko Fio bio je odan tradicijskoj glazbi i od 1980. intenzivno posvećen radu s klapama. Omiljeni je i vrlo simpatični klapski bard odgojio jednu od najrenomiranijih klapa - zagrebačku klapu Nostalgija, a s obzirom na prebivalište u Zagrebu, surađivao je s mnogobrojnim klapama iz zagrebačke županije.  Značajan dio njegovog djelovanja vezan je uz Festival dalmatinskih klapa u Omišu koji je maestru u čast organizirao mnogobrojne klapske večeri i uručio Nagradu za životno djelo. Njegov je autorski opus objavljen u jedanaest zbirki i tridesetak diskografskih izdanja, a mnogobrojne tradicionalne dalmatinske pjesme su zahvaljujući njegovom obrađivačkom radu postale izuzetno popularne.

Profesor Nikola Buble je u Fijovoj biografiji istaknuo: "Gospodin Dinko Fio je jedan od naših prvih i rijetkih, uistinu stručnih, melografa... glazbenik po rođenju i stručnjak po edukaciji, nikada u svojem glazbenom opusu nije školnički suhoparan, egzaktan. Dapače, uočljivo je razigran, neuobičajeno životan, ponegdje i oduševljeno zanesen, ali uvijek onoliko jasan koliko je to potrebno, onoliko izražajan koliko je to moralo biti, ponekad (u svojim skladbama) u sjeni folklornog, a ipak nazočan u tolikoj mjeri da na temeljima tradicije gradi svoj osobiti prepoznatljivi glazbeno-umjetnički izričaj. Fio, hvarski Korčulanin, s mjestom boravka u Zagrebu, s nervom iskusna meštra, a istovremeno i dječačkog optimizma, podastro nam je, ponajčešće tijekom svog plodonosnog produktivnog umjetničkog rada, harmonizacije i obrade i vlastite skladbe kao akvarele, gdje znalački korištene boje potcrtavaju atmosferu čežnje."

Među najpoznatijim Fijovim autorskim pjesmama je minijatura "Golubice bila" posvećena njegovoj supruzi:

Golubice bila nemoj letit sama
Iznad modrog mora, ispod neba plava
Zlatno sunce može zažeć tebi krila
Iznad modrog mora, golubice mila
Mogle bi te vidit sokolove oči
Iznad modrog mora u tihoj samoći
U zelenu goru zato sleti k meni
Gledat ćemo more u dubju skriveni.


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved