Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
101 MEKSIKANSKA
25.05.2011 101 MEKSIKANSKA
Dugo očekivani box 101 MEKSIKANSKA je pred nama:
4 CD-a, 101 snimka, od Ive Robića do Los Caballerosa, od Slavka Perovića do Miše Kovača; dvije knjižice sa 108 stranica (80 + 28); 60 godina iz povijesti domaćeg popa:  od 1951 do 2011!...

Kako sam naslov i najava kažu, riječ je o snimkama meksičkih korijena i utjecaja nastalih na ovim prostorima u proteklih 60 godina, njih 101-oj, okupljenoj na jednom mjestu, u formatu tzv. box-seta sa 4 CD-a i knjigom od 80 bogato ilustriranih stranica. (Onih 28 stranica viška odnosi se na poseban dodatak!).

Obiman esej naslova "Uvod u anatomiju jednog žanra" govori o opreznoj ali pedantnoj vivisekciji jedne poglavito "mrtve" materije čija je duhovna dimenzija, rekli bismo, njen prijeporni hibrid, derivirao do naših vremena.

Ova priča o fenomenu meksičke glazbe na ovim prostorima, o tzv. yu-mexu, zapravo krije ili, ako hoćete, otkriva važan krak u genezi pop glazbe kakvu danas poznajemo: sastavnicu nastalu na zanesenom slušanju (i gledanju!) izvornih mariachija, na prisvajanju i njegovanju zvuka (i ikonografije) jedne daleke zemlje. Ta je komponenta - od 70-ih na ovamo, u simbiozi s novim beatom i bliskim zvucima mediteranskog bazena - hipertrofirala u ono što će, različito od anakronog šlagera, postati nova domaća zabavna glazba.

U sprezi ovog žanra s novom zvučnom slikom domaćeg popa - osim poznatih imena koja će mnogi od vas lako identificirati - "101 meksikanska" posebno osvjetljuje ulogu i mjesto Dragana Tomljanovića, Nikice Kalogjere, Đorđa Novkovića i Zdenka Runjića.

Iz proteklih 60 godina od Mame Huanite, Vrati se ljubavi moja i Sombrera do Čaše gorkih suza, Jednog dana života i La palome; od Meksikanskog vokalnog trija, Trija Tenori i Kvarteta Magnifico do Slavka Perovića, Nikole Karovića i Ansambla Paloma Ljubomira Milića; od Robića, Cuneta Gojkovića, Trija Tividi i Šerfezija do Miše, Zečića, Olivera i Los Caballerosa pobrajamo vam tek niz amblema izdvojenih s liste onih što predstavljaju fokalne točke "101 meksikanske".

Na 4 CD-a više je od 5 sati glazbe, a na spomenutih dodatnih 28 stranica u knjižici nazvanoj "Pjesme i dokumenti 1951 - 2011"  zabilježeno je: tko je i što je, kada i gdje, snimio!

Uvjereni smo, kao i recenzenti koji su imali prilike pročitati i osluhnuti ovaj ambiciozni diskografsko-knjiški kompendij, da pred sobom imamo proizvod izazovan kako za fanove "marijačija" (stare i nove!), tako i za sve ljubitelje popa. Ali, važno je naglasiti, i za sve zahtjevnije kupce koji će zaključiti da je specijalna cijena od 99 kuna dobra prilika da se propita i u vlastitoj fonoteci sačuva probrana selekcija jednog vitalnog idioma iz domaće pop povijesti.

Uostalom, takvom bi se izdanju - kao i dobroj knjizi ili dobroj ploči - mogli povremeno navraćati. Ako ništa drugo - budimo realni! - kadgod vas uhvati želja da beskompromisno zafeštate.

E, pa viva Mexico!


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved