Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ZLATNA KOLEKCIJA - ZVONKO ŠPIŠIĆ
23.03.2011 ZLATNA KOLEKCIJA - ZVONKO ŠPIŠIĆ
ZVONKO ŠPIŠIĆ
Kompozitor zabavne muzike i šansonijer te istaknuti estradni umjetnik, jedan  od utemeljitelja tzv. zagrebačke škole šansone. U Zagrebu nastupa od 1958., a kao kompozitor afirmirao se 1962 - 63. pjesmama Šetnja po mjesečini, Ulica i Milioner. Posebno se istakao kao autor i intrepret šansona. Skladao je velik broj zabavnih melodija među kojima su najpoznatije: Dalmatinska elegija, Suza za zagorske brege, Zvona moga grada. Učinio sam sve da te zaboravim, Budi dobra, Valentina i druge, a  na festivalima je osvojio preko 40 nagrada.

Špišić je ingeniozni skladatelj malih ljudskih priča. "Dalmatinska elegija", "Zvona moga grada" (opet svestrani Britvić!), "Suze za zagorske brege" (Ana Bešenić), "Budi takva kakvu te želim" (Ankica Bešlin), "Život moj", "Vrata ruža" (s Vesnom Parun)... - koje prije svega vezujemo uz druge pjevače: Vicu, Mišu, Radojku, Anu Štefok - otkrivaju nam kompozitora širokog interesa i neprijeporna dara: mediteranske raspjevanosti, sjetnog zagorskog akorda, šansonijerske učinkovitosti, poperske univerzalnosti. Lakoćom je vukao niti lokalnog, zagrebačkog i regionalnog, miješajući ih s utjecajima globalnog. Enciklopedijski podaci kažu, po broju izvedenih pjesama i nagrada, prvi je na Zagrebačkom festivalu i Krapini i treći po broju nagrada na Splitskome festivalu, a bilo ga je i na Zlatnim žicama Slavonije, MiK-u, na Opatiji, Beogradskom proleću, Vašem šlageru sezone, ...

Po vokaciji kompozitor tražio je pravu mjeru za svoj sugestivni bariton, za pozu šansonijera, miješajući agramersko-kabaretski akcent i nasljeđe s romanskim, poglavito frankofonskim utjecajima velikog B-terceta: Becauda, Brassansa i Brela.

Status ikone "zagrebačke šansone" - nakon "Milionera", "Kockara", "Čovjeka bez šešira", "Trešnjevačke balade", "Partije karata" i "Pjesama iz prizemnih ulica", Zvonkova prvog i jedinog Jugotonovog studijskog LP-a (!), diskografskog remek-djela iz 1970. - kao da će mu definitivno potvrditi "Bicikl" - njegov (i Britvićev) piece de resistance iz sljedeće 1971.

Na osobitom suzvuku "zagrebačke i kajkavske reči" što ga je uglavnom promicao na festivalima Zagreba i Krapine (kojoj je posvetio i posebnu LP zbirku po antologijskoj "Suzi za zagorske brege") pomoći će mu u godinama koje će doći, pored Britvića, Slavičeka, Stubičanca, Sape, Pavića, Bešenić, i pjesnik Zlatko Crnec ("Zagrebačke španciracije", "Pismo gosponu J. Prevertu v Pariz"). Zvonkov prepoznatljiv timbar čut ćemo i u manjem dalmatinskom opusu (pjesmama redom pisanim za Splitski festival), kada pored nezaobilaznih, Vicinih, "Dalmatinske elegije" i "Zvona moga grada" te često spominjanih "Barkarola, barkarola" (za zagrebački Duo Jeka) i "Materine spare" (u izvedbi Riječanke Nevie Rigutto) piše za sebe "Šjoru Perinu", "Zadnjeg trabakula", "Tebe dušo više nema", "Poznava san jedne ruke",  "Konobu kod dva ferala" (skladbe u kojima će mu pomagati Benzon, Krste Juras i Tomislav Zuppa) i, naravno, neponovljivu  Slamnigovu "Barbaru".

"Zvonko je osobit interpret, koji se povremeno javlja kao pjesnik, a nadasve darovito uglazbljuje stihove njemu bližih pjesnika", napisat će Arsen Dedić u bilješci za Špišićev  koncertni album iz 1975. godine "Zvonko u Vatroslavu Lisinskom".

Obzirom da je Zvonko napunio pedesetu godinu svoje diskografije, a da je od citiranih redaka već prošlo punih 35 godina, najmanje što možemo jest posvjedočiti tomu u korist.

Uostalom, uz spomenutu žetvu brojnih nagrada i priznanja, valja podsjetiti da je Špišiću 2008. struka dodijelila i Porina za životno djelo.

SINIŠA ŠKARICA
O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved