Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ZLATNA KOLEKCIJA STJEPAN JIMMY STANIĆ
22.02.2011 ZLATNA KOLEKCIJA STJEPAN JIMMY STANIĆ
Svoju iznimnu muzikalnost, Stjepan Jimmy Stanić počeo nam je otkrivati kao dvadesetogodišnjak, na samom pragu 50-ih, kao gitarist, pjevač i izvrstan kontrabasist džezističkog nagnuća. Punokrvni glazbenik, prvi je koji će najaviti Robićeve nasljednike, a sam će, stjecajem okolnosti (prije svega zbog česta izbivanja iz zemlje), ostati po strani glavne matice. Ugodan bariton zarana mu postaje glavni instrument, a domaći barovi i zapadnoeuropski noćni klubovi životni prostor.

Debitantsku ploču Cowboy Jimmy snimio je slučajno, kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere. Zahvaljujući nadimku Jimmy (a ne obrnuto!), dopao ga je taj pseudo C&W švicarsko-njemačkog podrijetla kada ga je šef Nikica pozvao, našalivši se: "Đimi, imamo za tebe pjesmu po mjeri - Cowboy Jimmy!" Tako je svojim premijernim tvrdim singlom na 78 okretaja godinama, tih 50-ih, svakodnevno jahao radio valovima, usporedo s Robićem i njegovim Joeom (Hej, Joe) te s Plašljivim gaučom Vojina Popovića, jodlajući "o prerijskoj sili hrabroj kao lav" i usput nam potvrđujući popularnost kaubojskog žanra! Slična će biti i sljedeća uspješnica Mladi poštar, koju je snimio 1956. (strana B: Čekat ću), zajedno s još tri "tvrda" singla nafilana američkim standardima s prilogom domaćeg noveltyja (They Can Take i My Heart Stood Still; Don't Blame Me i Take A Chance On Love; Zlatne minđuše/Golden Earrings i Mali Bam). No, već prije toga, zahtijevne Volim Pariz i Flamingo, u aranžmanima Tomice Simovića i Miljenka Prohaske, najavit će karijeru s jedne strane omeđenu evergrinima po mjeri njegova croonerskog melizma, poput Zamagljenog prozora, Prolazi sve i Jutro će promijeniti sve, i s druge dosjetkama, kao što su Bio sam konjušar cara, Moja kobila Suzy, Prsluk pucam (u navedenom Leksikonu neprimjereno ih označuju grotesknima!), koje su otkrivale Jimmyjevu sklonost humoru, osobini što će ga promaknuti u posve osobita vicmahera i originalna zabavljača.

Njegov topao, omnipotentan vokal dopuštao mu je da se upušta u trku s hitovima dana kao što je u 50-ima bio Bernardine, u 60-ima Dilajla i Bonnie i Clyde, a početkom 70-ih El Condor pasa; da snimi longplejke sa standardima ranije proslavljenim u izvedbama Franka Sinatre, Dina Martina, Nata Kiga Colea ili Tonyja Bennetta, poput Stjepan Jimmy Stanić Live In Concert ili Jimmy Stanić & Glenn Rich Orchestra (zapravo Orkestar Silvija Glojnarića!); ali prije svega da nas svojim ležernim i nepretencioznim, duhovitim i bogatim tonom prenese u atmosferu klupske zabave popraćene salvama smijeha.

Filmskim uspješnicama iz vremena senzacionalne pojave tonfilma poput Bijelog jorgovana i Pastira Kostje, domaćim šlagerima iz 30-ih, 40-ih i ranih 50-ih Noćas, Zašto si pospan Čo?, Jesenja elegija, Kaži zašto me ostavi, pjesmama dosjetki i perolascivna humora kao što su Dimnjačar, Španja, Micika ili onih čeških izvora - s retrovizorom u zajedničko nam austro-ugarsko dvorište - Benešovom Pokloni svoj mi foto, Kukavicom Jarde Jankovca ili Crvenom suknjicom Vaclava Blaha, Jimmy nam je, sve češće u društvu sa svojom Barbarom, nepogrešivo vraćao onaj agramerski štih, prisan duh purgerskog Zagreba, uvodeći nas u nešto poput estradne verzije celuloidna hita Tko pjeva zlo ne misli.

U svakom slučaju život Stjepana Jimmy Stanića osuđen je na karijeru pjevača, glazbenika i zabavljača čemu se predavao bez ostatka.  Dio toga ugraviran je i u nepotrošive brazde ove Zlatne kolekcije, zbirke koju bi mogli zaključiti i preporučiti njegovim vlastitim, dirljivo-šaljivim stihovima:

"Jedne noći kad mjesec je sjao
pod balkonom s gitarom sam stao,
i pjevah joj pjesmice krasne
melodije vječne, melodije strasne.
One su pravi bombon
u mojoj Zlatnoj kolekciji Croatia Records-Jugoton".

Siniša Škarica

KUPI ALBUM

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved