Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
TOMISLAV GOLUBAN SNIMIO ALBUM U MEMPHISU
28.09.2010 TOMISLAV GOLUBAN SNIMIO ALBUM U MEMPHISU
Novi, četvrti po redu album usnoharmonikaša Tomislava Golubana je pred vama. Riječ je o unikatnom projektu brzinski snimljenom u legendarnom Sun studiju u Memphisu prilikom nastupa na blues natjecanju. Goluban je bio prvi hrvatski glazbenik koji je snimao u istoj prostoriji s identičnim interijerom u kojoj su svoje antologijske snimke 50-ih godina napravili Elvis Presley, Johnny Cash, B. B. King, Howlin' Wolf, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins, Rufus Thomas...

200$ SUN Memphis Album sadrži 12 pjesama i preko 25 minuta dokumentarnog filmskog materijala iz Memphisa uključujući i prvi videospot s albuma za pjesmu Grabrovec – Tennessee. Kako je nastao album pročitajte iz redaka „krivaca“ za njegov nastanak.


Memphis

Velika želja većine američkih i posebno neameričkih bluezera nedvojbeno je posjetiti deltu rijeke Mississippi i osijetiti miris, okus i feeling ulica i podneblja u kojem je Blues nastao. Moja se želja za deltom realizirala početkom veljače 2009. kada sam kao predstavnik Hrvatskih blues snaga nastupio na međunarodnom blues natjecanju „25th International Blues Challenge“ u Memphisu. Svirati u klubovima na legendarnom Beale Streetu, imati priliku snimati u Sun studiju te putovanje završiti u Chicagu, za mene, bluzera iz Zagorja, bilo je nevjerojatno ostvarenje - ostvareni san. Tijekom tog putovanja dogodile su se mnoge stvari od kojih neke možete čuti na ovom albumu. Zahvalio bih ekipi koja je bila sa mnom u Memphisu i Chicagu (Buha, Bizi, Batis i Šokre), svima onima koji su me podupirali iz Lijepe naše, mom „Chicago bratu“ Joeu Filisku te ekipi iz Blues Foundationa (posebno Jayu i Priscilli). Vidjeli smo puno, veselili se, čuli izvanredne glazbenike, upoznali predivne ljude i naučili puno o životu na cesti. Uz sve to, doma smo donijeli i sliku i ton.

Dokumetarni film Grabrovec - Tennessee snimljen je zahvaljujući ideji Dražena Buhina i kameri Davora Batisweilera. Naknadno je sve skupa doradio i montirao Zoran Stajčić.

Tomislav Goluban, Grabrovec, kolovoz 2010.
    

Pozivnica koja je stigla Tomislavu Golubanu iz Memphisa da nastupi na međunarodnom blues festivalu nije me nimalo iznenadila jer stara diskografska uzrečica Seeing is believing za njega vrijedi u punom smilu. Svatko tko je barem jednom otvorena srca i ušiju doživio i čuo njegovu nemilosrdnu scensku izvedbu kajkavskog bluesa - zna da je na stvari real thing. Upravo zbog toga već nekoliko sezona svaki njegov nastup na nekom od inozemnih blues festivala, u kojem se mršavi dečko s usnom harmonikom iz Grabrovca kraj Krapinice nevjerojatnom lakoćom i brzinom transformira u još mršavijeg crnca s usnom harmonikom iz delte Mississippija, redovito donosi pozivnicu za slijedeći.

Međutim, pustiti Golubana samoga u Ameriku bila bi Titanic varijanta pa smo Dražen Buhin i ja osmislili i djelomično isfinancirali jednu malu ekipu za podršku. Rezultat te podrške ovaj je album i pripadajući dokumentarni film. Kako je album snimljen brzinski i potpuno neplanirano, htio sam dodati prateće glazbenike i sve to malo komercijalnije zapakirati, no ponukan Golubanovom željom, „200$ SUN“ je ipak ostao sirovi uradak baš kakve su blueseri snimali tijekom prve polovice prošlog stoljeća: jedan take, jedan vokal, jedan instrument. Sirovo, jasno i bez uljepšavanja. Ipak da bar malo bude po mom, naknadno smo snimili dvije pjesme: „Memphis Sara“ koja je nastala na temelju istinitog i neugodnog noćnog događaja u hotelu lošeg kvarta u Memphisu, te standard Sonny Boy Williamsona II „Mighty Long Time“.

Siniša Bizović, Zagreb, kolovoz 2010.


Kratko o pjesmama

Grabrovec - Tennessee
Stihove ove pjesme poslao mi je prijatelj iz Splita, Robert Grubić – Gobo, nekoliko dana prije odlaska u Ameriku. Nevjerojatno, ali pronašao sam se u svakom njegovom stihu. Male izmjene u tekstu te glazba, nastale su u  iznajmljenom Chevyju negdje između Nashvillea i Memphisa.

Amazing Grace
Sličnu izvedbu (ali ipak puno kompleksniju i bolju) sam svojevremeno čuo u izvedbi Joe Filiska na koncertu u Trossingenu. Apsolutna zahvala upravo njemu uz duboki naklon.

The Rakija Song
Rakija je u Hrvata nešto slično američkom moonshineu. Ova pjesma je autorsko remek djelo kantautora Johna Krutha kojeg mi je predstavio podravski blueser Miroslav Evačić. Zahvaljujem obojici jer je pjesma postala mali hit na ulicama i klubovima Memphisa.

Sunset Jam
Boogie Jam
Trenutak inspiracije, bluesersko improviziranje u Sun studiju. Matt i James hvala Vam.

Mighty Long Time
Iako je pjesma u originalu od legendarnog Sonny Boya, moram priznati da sam ju prvi puta čuo u solo izvedbi pokojnog Garyja Primicha 2001. godine u Trossingenu. Od tada je postala standardnim djelom mog repertoara, a ovom prilikom bih ju posvetio neponovljivom Garyju.

Memphis Sara
Pjesma je nastala prema događaju nekoliko sati nakon snimanja u Sun Studiju. Stihove inspirirane nažalost istinitim događajem napisao je Dražen Buhin. Aranžman i nekoliko korisnih savjeta podarili su mi Joe Filisko i Eric Noden. Da ne ispadne da na albumu nisu korištena čuda današnje tehnologije, ova pjesma je snimljena na relaciji Chicago/Illinois – Tugaonica/Zagorje.

0,5  Live
Pigeon's Flight Live
Išel budem v kleticu Live
T-Train Live
Mr. B. Live
Ovih pet pjesama snimljeno je uživo u klubovima legendarne Beale Street u sklopu mojih nastupa na 25. International Blues Challengu.

www.goluban.com

O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved