Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
Objavljeni dobitnici nagrade Porin za životno djelo
25.03.2009 Objavljeni dobitnici nagrade Porin za životno djelo
Na konferenciji za novinare održanoj 24.3. u Hrvatskom društvu skladatelja Upravni odbor Porina objavio je dobitnike nagrade Porin za životno djelo. Ovogodišnji dobitnici su: Tereza Kesovija, Ljubo Kuntarić, Miroslav Miletić i posmrtno Dino Dvornik.
Ljubo Kuntarić - skladatelj i inženjer hidrogradnje autor je bogatog i raznovrsnog opusa. Svoj prvi šlager Ti ni ne slutiš napisao je daleke 1943. g., a prvu nagradu osvojio je s pjesmom Ta tvoja ruka mala na Zagrebfestu 1953. g. Osim brojnih priznanja koja je dobio na festivalima za zabavne melodije,  a napisao ih je preko 2000 Ljubo Kuntarić skladao  je više od 150 dječjih preko 650 sakralnih te 170 klapskih skladbi. Također je napisao 20-ak scenskih djela (opere comice  Tata, udajem se za crnca iz 1978. g. i Karolina Riječka iz 1980.g.). Skladao je za Melodije Istre i Kvarnera, za Kajkavske popevke i Zlatne žice Slavonije, laureat je brojnih kulturnih i društvenih priznanja.
Tereza Kesovija - neupitna kraljica festivala, sinonim uspješnosti i nepresušne energije osvojila je preko 70 nagrada u zemlji i inozemstvu, pobrala brojna priznanja, 2002. g. odlikovana je ordenom Viteza visokog odličja za doprinos u kulturi, a nosilac je i domaćeg odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, nebrojeno puta je proglašena pjevačicom bivše države, a 2000. g. po anketi Večernjeg lista i laskavom titulom Hrvatske pjevačice stoljeća. U svojoj bogatoj karijeri objavila je 40-ak albuma i pregršt uspješnica: Tvoj glas, Sunčane fontane, Na Stradunu, Pred tvojim vratima, I ni me stra, Ti si moj grijeh, Nježne strune mandoline, Na kušinu i brojne druge.
Miroslav Miletić - skladatelj, izvođač, pedagog, glazbeni promotor tijekom šezdesetogodišnje karijere koja i danas traje posvetio se svim vrstama ozbiljne glazbe. Najveći i najznačajniji dio njegovog velikog opusa pripada komornoj glazbi, koja mu je kao izvođaču bila primarna aktivnost. Važnost njegove djelatnosti kao violista dolazi do izražaja u komornom muziciranju. Njegovom zaslugom i predanim umjetničkim angažmanom osnovan je Gudački kvartet Pro Arte, koji je sve do danas ostao važnim čimbenikom glazbenog života Zagreba i Hrvatske, osobito na planu profiliranog repertoarnog odabira, s posebnim težištem na suvremenoj glazbi hrvatskih autora. Gudački kvartet Pro Arte, kojega je Miletić ne samo umjetnički voditelj nego i aktivni član, održao je na stotine koncerata po zemljama Europe, Amerike, Afrike i bivšeg Sovjetskog Saveza, promičući dostignuća hrvatske komorne glazbe.
Njegove poznate skladbe su: skladbama Danza per violino solo, Folklorne kasacije, u Hrvatskoj suiti za gitaru, u gudačkim kvartetima (primjerice u Drugom kvartetu, nazvanom Dalmatinski), Sonati za violu i glasovir, Sonatini za violinu i gitaru, u Mladenovim pjesmama (na stihove Mladena Rupeca) i druge.

Dino Dvornik - pjesnik ritma, "enfant terrible" hrvatske glazbene scene. Tri puta je dobio prestižnu hrvatsku diskografsku nagradu Porin, 1996. godine za skladbu "Afrika", 1997. godine osvaja Porina za album Enfant terrible i 1998. godine dobiva Porina za album Vidi ove pisme... za najbolji kompilacijski album.
U svojoj kratkoj diskografiji objavio je nekoliko albuma, maksi singlova  i kompilacija: Kreativni nered, Jače manijače, Priroda i društvo, Live in Munchen, Afrika, Enfant terrible, Vidi ove pisme, Big mama, Svicky i  Panodorina kutija, albume bez kojih danas ne bi mogli zamisliti hrvatsku pop glazbu.

Nagrade će biti uručene na svečanoj dodijeli Porina koja će se održati 9. svibnja u Biogradu.


Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved