Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
DINO MERLIN - ISPOČETKA, INTERVJU!
16.06.2008 DINO MERLIN - ISPOČETKA, INTERVJU!
Novi studijski album bosanskog glazbenog čarobnjaka Dine Merlina “Ispočetka” u prodaji je od 13. lipnja ove godine, a na njemu se simbolično nalazi 13 pjesama koje autorski potpisuje Dino Merlin. Riječ je o njegovom trećem studijskom albumu pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records, a koji je već najavio singl “Dabogda”, duet Dine Merlina i Harija Varešanovića, koji se već uvelike vrti u eterima radio postaja.

Iako autorski sve pjesme potpisuje upravo Dino Merlin, producentski dio posla obavila je ekipa sastavljena od vrsnih glazbenih imena poput Baby Dooksa, Nikše Bratoša, Enesa Tvrtkovića, Srđana Kurpjela i drugih. Album donosi i četiri glazbene suradnje, osim dueta sa Harijem, tu je duet sa nekadašnjom velikom zvijezdom domaće scene u bivšoj državi Vesnom Zmijanac s kojom je Dino 1998. godine snimio iznimno uspješan hit “Kada zamirišu jorgovani”. Točno 20 godina kasnije ponovno su udružili snage u pjesmi “Klopka”. U pjesmi “Drama” gostuje Tony Cetinski, a mladi bosanski pjevač Eldin Huseinbegović u skladbi “Da šutiš indigo”.

Pred nama je Vaš peti samostalni studijski album pod nazivom “Ispočetka”, Vaša publika zacijelo je znatiželjna kakav ste nam materijal ovog puta pripremili, s obzirom da su od Vašeg posljednjeg projekta protekle četiri godine?
“Četiri godine su možda predug period u ovom poslu, ali to je moj da tako kažem ‘tajming’, navikao sam i dušu i tijelo na takav ritam, a srećom i svoju publiku, tako da sam se sada nakon četiri godine pojavio na tržištu sa svojim petim studijskim albumom koji nosi naziv “Ispočetka”. Zašto “Ispočetka”? U simboličnom smislu, mi smo uvijek na nekom početku, ne postoji kraj, nego postoji uvijek novi početak. Često sam onako sam sa sobom razgovarao i uvidio da i nakon 25 godina karijere, kada kreneš raditi neku novu pjesmu, pred tobom je uvijek bijeli papir i ti ploviš tim bijelim stazama papira, a iza tebe nema ništa. Jer čovjek htio ili nehtio uvijek mora biti svjež, uvijek mora biti in, reference ne smiju biti starije od tvoje posljednje pjesme, uvijek sam ploviš tim morima i uvijek si na početku nečega. Tako sam i ja pomislio da bi bilo dobro da se moj novi album zove “Ispočetka” jer sam zaista uvijek na početku kada radim neki novi projekt.”

Koliko ste na novom albumu ostali vjerni svom prepoznatljivom zvuku, onom poznatom pop izričaju koji poznajemo iz Vaših pjesama, s obzirom da ste poznati kao autor koji u svoj prepoznatljivi zvuk uvijek unosi nešto novo?
“Hvala na komplimentu, ja se zaista trudim da se ne ponavljam. Često u tome uspijevam jer imam prilično komfornu situaciju s obzirom da sam kantautor i da sam sebi pišem pjesme, a to je jedna velika pogodnost koja mi dozvoljava da rasporedim snage. “Ispočetka” je album koji predstavlja Dinu Merlina u 2008. godini sa svim tehnološkim pomagalima i sa budžetom većim nego što je isti bio za bilo koji moj drugi projekt. Na ovom albumu su radili najveći producenti i aranžeri koje čovjek može ‘dohvatiti’, recimo radio sam sa Nikšom Bratošem koji je moj prijatelj iz djetinjstva i koji je po meni u samom vrhu ovog posla kod nas, zatim sa Zvonimirom Dusperom, Vladom Džihanom, Baby Dooksom… Ja sam posebno sretan što sa svojim pjesmama mogu zainteresirati velike glazbenike koji su u ovom poslu napravili velike stvari i stoga sam iznimno zadovoljan da sada imam jedan ovakav album ispred sebe i što mogu reći da su ovi ljudi imai nešto za reći na ovom projektu.”

Spomenuli ste da ste radili sa brojnim velikim producentskim imenima, no zanimljivo je također da je album sniman u čak osam zemalja, što je razlog tome?
“Album je sniman u osam zemalja, točnije u 14 studija, ali ne zato što sam ja fan nekih velikih brojki, nego zato što mislim da je pored svih tehnoloških dostignuća kojima smo okruženi čovjek ključ svega. Pored svih ovih stvari koje imamo smatram da je ljudska energija iznimno bitna jer ono što ti može dati jedan čovjek ne može ti dati niti jedan stroj, tako da sam to sve radio iz razloga što sam posebno vezan za te ljude u Istanbulu, New Yorku, Londonu, Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu, a ne za studije. Jako sam zadovoljan konačnim rezultatom, iako sam ja od onih koji misle da je uvijek moglo bolje, ali u ovom trenutku sam zadovoljan ovime što imam. Ja osobno sve to percipiram na jedan možda neobičan način, a to je si zamislim da postoji jedno zeleno polje, da sam ja izašao na taj teren, igrao, dao sve od sebe i dobio konačan rezultat. Sada sam u fazi da smatram da je sve što smo napravili ok i da je zvuk koji smo postigli više od očekivanog, te da njime možemo parcipirati i puno šire nego što je ova regija.”

Album je najavila pjesma “Dabogda”, duet koji pjevate sa glazbenim kolegom Harijem Varešanovićem, kako je došlo do te suradnje, s obzirom da su kružile priče o Vašem navodnom rivalstvu?
“U Sarajevu, a i šire, već duže vrijeme postoji mit o nekom našem navodnom rivalstvu, nesnošljivosti, međutim to nije istina. Hari je jedan od najboljih vokala na ovim našim prostorima, on je jednostavno pjevač koji se rodio za ovo što radi i mislio sam da bi bilo najbolje da baš Hari pjeva taj duet. Ispostavilo se da je to bio pun pogodak, tako da nema nikakvih priča o nekakvim našim sukobima, ipak smo mi rođeni u istom gradu, ja s jedne on s druge strane Miljacke i u ovoj pjesmi smo se nekako nadopunili. Ova pjesma je jedan spoj bossanove i sevdaha, nešto što je blisko nama obojici i ja sam počašćen što je jedan takav pjevač poput Harija gostovao u mojoj pjesmi”.

Nakon točno 20 godina ponovno ste zapjevali sa Vesnom Zmijanac. S obzirom da se Vesna na neki način povukla sa glazbene scene i nije snimila niti jednu pjesmu posljednjih 20 godina, kako ste došli na ideju da ponovno snimite zajednički duet?
“I to je jedna nevjerojatna koincidencija. Mi smo davne 1988. godine snimili duet “Kada zamirišu jorgovani”, a u tom trenutku je Vesna bila među pet najtiražnijih izvođača u bivšoj državi. I sada nakon 20 godina, kada sam napisao tu pjesmu, razmišljao sam tko bi to mogao najbolje interpretirati, čak sam i probao nekoliko novih, mladih pjevačica, koje pjevaju možda i bolje od Vesne, ali ništa me nije zadovoljilo. No, kada sam prvi put čuo kako je Vesna otpjevala tu pjesmu znao sam da je to pravi pogodak i da bi Vesna ponovno trebala biti tu u ovom vrijemenu kada se gotovo svi vraćaju u nešto retro. Meni se čini da je taj duet prije svega umjetnički na mom nivou i to me zadovoljava. Vesna je moja draga prijateljica i mislim da je na pravi način donijela ovu pjesmu.”

Uz Harija i Vesnu, na novom glazbenom projektu Vaši su gosti i Tony Cetinski, te mladi bosanski pjevač Eldin Huseinbegović?
“Ja sam jako počašćen što je jedan takav vokal kao što je Tony imao nešto za reći u mojoj pjesmi. Svi koji su je čuli jednoglasno su reagirali rekavši kako je to izvrstan spoj, jer ja osobno nikada prije nisam niti mogao zamisliti da bi mogao s Tonijem nešto takvo napraviti, s obzirom da smo mi dva glazbeno različita svijeta. Ali ja evo imam tu sreću da imam jedno vezivno tkivo koje mi omogućava da povezujem različite glazbene pravce i da to onda zvuči slušno i lijepo. S druge strane Eldin je jedan talentirani mladi glazbenik iz Sarajeva koji ima prekrasan glas i mislio sam da bi bilo lijepo da ja kao stariji kolega pomognem u razvoju jednog takvog talenta, da učinim sve što je u mojoj moći da se taj lijepi glas čuje što dalje.”

Na koji način planirate promociju novog albuma i slijedi li koncertna turneja?
“Promotivne aktivnosti su krenule prije 15 dana kada smo snimili spot za najavni singl “Dabogda” i moram reći da sam zadovoljan reakcijom na koju je pjesma naišla. Ta pjesma je već sada hit i taj ćemo singl gurati koliko god možemo. Prvi koncert biti će 19. srpnja na stadionu Koševo u Sarajevu, što će biti moj treći izlazak pred publiku na tom stadionu, gdje ponovno očekujem 60 tisuća ljudi. To će biti prva stanica na mojoj trogodišnjoj turneji koja će obuhvatiti cijeli svijet, sve one gradove gdje inače pjevam, uključujući Ameriku i Australiju. Album ću službeno promovirati u Sarajevu 23. Lipnja i to na jednom vrlo interesantnom mjestu – u tvornici gdje sam kao mladić prije 25 godina radio u trećoj smjeni i sanjao kako ću jednog dana pričati s vama i kako će se moje pjesme svuda slušati. Ta se tvornica zvala UTL i to je mjesto odakle nosim vrlo poučno iskustvo s obzirom da je riječ o tvornici gdje se vršila termička obrada materijala i to je bio jedan iznimno težak fizički rad. Moj bijeg od te tvornice i treće smjene bile su moje pjesme i to je još jedna potvrda da umjetnost nastaje iz velike boli i velike radosti. Promociju ću upravo zato napraviti u toj tvornici gdje ću se na taj način vratiti na svoj početak i ponovno ću se prisjetiti situacije kada sam u takvim teškim uvjetima na komadu papira zapisivao svoje pjesme i gdje su nastala “Kokuzna vremena”, “Ljubav je paradajz” i “Pile u kandžama jastreba”. Naravno službenu promociju albuma održat ću i u Zagrebu”.

Cover novog albuma je vrlo zanimljiv i neobičan. Kome ste povjerili rad na dizajnerskom polju i koliko su oni uspjeli u realizaciji Vaše ideje?
“Naslovnicu albuma napravili se Anur i Ajna, jedan mladi dizajnerski par iz Sarajeva pod imenom ‘Ideologija komunis’ i ja im se zbilja zahvaljujem na hrabrom coveru. Drugačiji je, ali je slijedio moju ideju vodilju - to je da sam sada ponovno na početku i da je ispred mene samo bijeli papir na kojem sam nešto napisao ili sam obrisao gumicom i krenuo ispočetka. Oni su to zaista lijepo likovno obradili i unijeli su svoju dušu i umjetnost u taj projekt i ja sam im zaista zahvalan na tome. Moram reći da sam posebno bio sretan jer sam tijekom snimanja spota u Sarajevu potpisao brojne CD-e, a naslovnica je kao bijeli papir bila posebno zahvalna jer sam se na nju mogao ljudima potpisati i svi su bili time zadovoljni.”

Po prvi puta će jedan Vaš album biti u originalnom izdanju predstavljen i na američkom tržištu. Odakle je potekla ta ideja?
“Zadovoljstvo mi je što će moj CD u originalu biti predstavljen i u Americi, za što je zaslužna moja dugogodišnja menadžerica Dijana Grot i njezina firma Shop Novella. Mi smo dosta razgovarali oko svega toga i rekao sam joj kako je vrijeme da napravimo taj iskorak i objavimo album na američkom tržištu. Mislim da je uvijek dobro ljudima ponuditi original, jer vjerujem da će većina ljudi uvijek izabrati upravo original jer žele dobiti pravi zvuk i da žele uživati u legalno kupljenom CD-u. Vjerujem da ćemo nakon ovog i sve ostale moje albume plasirati na američkom tržište, naravno u originalnom izdanju.”

Danas kada sagledate cjelokupnu svoju karijeru, kada pobrojite sve što ste prošli, koliko ste zadovoljni ovime što ste ostvarili i statusom koji danas imate na glazbenom nebu?
“Kad vratim film unazad mogu zbilja biti zadovoljan jer za jednog metalskog radnika ja sam daleko dogurao. Organski sam se razvijao od prvog albuma “Kokuzna vremena” pa sve do današnjeg albuma “Ispočeka”, tako da sam rastao korak po korak i to je sazrijevanje bilo vidljivo. Nisam nikada imao nekih naglih skokova, ali ni naglih padova. Sada sam u fazi kada sam mislim najzreliji i autorski i produkcijiski i jednostvano uživam.”

Pogledajte spot Dino Merlin i Hari -"Dabogda"!

O izvođaču
Vezane vijesti
1. DINO MERLIN ODUŠEVIO FANOVE  U RASPRODANOJ ARENI VARAŽDIN! 05.03.2018
2. PRVI PUT NA BLU-RAYU FANTASTIČNI DINO MERLIN U ARENI ZAGREB 02.03.2018
3. SUPERSHOW DINE MERLINA IZ ZAGREBAČKE ARENE OD OVOGA PETKA NA BLU-RAYU! 27.02.2018
4. DINO MERLIN OPET OBARA REKORDE, KONCERT U ZADRU - RASPRODAN! 07.02.2018
5. DINO MERLIN NAJAVIO PRVI KONCERT U 2018. GODINI - U ZADRU! 24.10.2017
6. DINO MERLIN NA DUBROVAČKOM STRADUNU ZA DOČEK NOVE GODINE! 15.09.2017
7. DINO MERLIN OBJAVIO SPOT ZA SINGL SVE DOK TE BUDE IMALO! 07.08.2017
8. U RASPRODANOJ PULSKOJ ARENI DINO MERLIN JOŠ JEDNOM DOKAZAO DA JE NAJPOPULARNIJI IZVOĐAČ U REGIJI! 31.07.2017
9. PUBLIKA U ARENI PULA ĆE SA POZORNICE SNIMATI SPOT ZA PJESMU DINE MERLINA! 26.07.2017
10. DINO MERLIN OVOG LJETA U PULSKOJ ARENI! 24.04.2017
11. TRI KONCERTA DINE MERLINA U ŠVEDSKOJ UZ NOVI SVJETLOSNI SHOW! 08.03.2017
12. DINO MERLIN ODUŠEVIO RASPRODANU ARENU ZAGREB NA KONCERTU GODINE! 05.12.2016
13. DINO MERLIN RASPRODAO ZAGREBAČKU ARENU! 30.11.2016
14. DINO MERLIN SUTRA PRIPREMA DOSAD NEVIĐENI KONCERTNI SPEKTAKL U STUTTGARTU! 11.11.2016
15. DINI MERLINU UOČI KONCERTA U ZAGREBAČKOJ ARENI DODIJELJENA TRI DISKOGRAFSKA PRIZNANJA! 07.11.2016
16. U PRODAJI DVD DINO MERLIN KOŠEVO 2015 I DINO MERLIN BEOGRAD 2011 27.10.2016
17. DINO MERLIN PODRŽAO AKCIJU SLUŠAJ ME NA DEEZERU! 20.10.2016
18. DINO MERLIN U ARENI ZAGREB! 16.09.2016
19. NAJVEĆI HITOVI DINA MERLINA U NOVOJ EDICIJI GREATEST HITS COLLECTION 01.07.2016
20. DINO MERLIN NAPRAVIO SPEKTAKL ZA PAMĆENJE U OSIJEKU! 11.04.2016
21. DINO MERLIN PONOVNO U HRVATSKOJ - U SUBOTU KONCERT U OSIJEKU! 07.04.2016
22. DINO MERLIN OBORIO REKORD POSJEĆENOSTI U ARENI VARAŽDIN! 15.02.2016
23. DINO MERLIN U ARENI VARAŽDIN PRIPREMA VALENTINOVSKI KONCERTNI SPEKTAKL! 09.02.2016
24. DINO MERLIN PRIPREMA DVA KONCERTNA SPEKTAKLA U BEOGRADU 22.10.2015
25. KONCERTNIM SPEKTAKLOM NA KOŠEVU DINO MERLIN ODUŠEVIO ČAK 70.000 LJUDI! 27.07.2015
26. DINO MERLIN U SUBOTU VELIKI KONCERTNI SPEKTAKL NA KOŠEVU! 23.07.2015
27. DINO MERLIN OBJAVIO NOVI SINGL I SPOT RANE 18.05.2015
28. DINO MERLIN PRIPREMA KONCERTNI SPEKTAKL U SPLITU (SUBOTA, 11.4.2015.) 07.04.2015
29. DINO MERLIN RASPRODAO LJUBLJANSKU ARENU STOŽICE! 12.02.2015
30. NOVI SINGL I SPOT DINA MERLINA - SVE DO MEDALJE 01.12.2014
31. DINO MERLIN OBORIO SVE REKORDE NA BUNDEKU! 06.10.2014
32. DINO MERLIN - NOVI SINGL SUNCE I KONCERT NA BUNDEKFESTU 01.10.2014
33. DINO MERLIN - NAKON DVA USPJEŠNA SINGLA POČINJE LJETNA TURNEJA! 29.07.2014
34. DINO MERLIN - HOTEL NACIONAL: 8. mjesto nove Billboardove World Albums top liste!! 27.06.2014
35. CROATIA RECORDS VAM S PONOSOM PREDSTAVLJA NOVI ALBUM: DINO MERLIN - HOTEL NACIONAL 20.06.2014
36. DINO MERLIN: ŠKOLJKA - NOVI SINGL I SPOT VEČERAS NA NARODNOM RADIJU I CMC TELEVIZIJI 17.06.2014
37. DINO MERLIN: RUŽA ZA NASTRADALE U POPLAVAMA 03.06.2014
38. DINO MERLIN VEČERAS U GLAZBENOM SHOWU DALIBORA PETKA 12.12.2011
39. DINO MERLIN U OPATIJI 21.06.2011
40. DINO MERLIN - ISPOČETKA... 22.04.2009
41. DINO MERLIN ODRŽAO SPEKTAKULARNI KONCERT NA KOŠEVU! 22.07.2008
42. DINO MERLIN PROMOVIRAO ALBUM "ISPOČETKA" U VOGOŠĆI 27.06.2008
43. ALBUM DINE MERLINA U PRODAJI OD 13.6., POGLEDAJTE SPOT 'DABOGDA'! 05.06.2008
44. DINO MERLIN: IDUĆI TJEDAN NOVI SINGL I SPOT ZA PJESMU \'DABOGDA\' 31.05.2008
45. DINO MERLIN I HARI VAREŠANOVIĆ SNIMILI SPOT ZA SINGL \\\'DABOGDA\\\' 22.05.2008
46. DINO MERLIN I CROATIA RECORDS PONOVNO ZAJEDNO! 26.04.2008
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved