Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
VELIKI HRVATSKI INTERPRETI - VLADIMIR KRPAN
14.05.2008 VELIKI HRVATSKI INTERPRETI - VLADIMIR KRPAN
Dvostruki CD klavirskog virtuoza Vladimira Krpana otvara novu seriju izdavačke kuće Croatia Records koja nosi naziv “Veliki hrvatski interpreti”, koja će obuhvatiti djela najvećih hrvatskih glazbenika s područja klasične glazbe.

Vladimir Krpan početkom ove godine proslavio je 70-ti rođendan, što je na neki način i jedan od razloga zašto je on otvorio ovu kolekciju. Ovaj album donosi djela Frederica Chopina i Johannesa Brahmsa, koje je Vladimir Krpan snimio prije više od dva desetljeća, a koja su sada po prvi puta u novom digitalnom izdanju objavljena na dvostrukom CD-u. Prvi CD predstavlja snimku koncerta održanog 28. listopada 1981. godine u Berlinu tijekom kojeg je Vladimir Krpan izveo 27 etida Frederica Chopina i njegovu Sonatu u h-molu, op. 58, koja otvara drugi CD. Uz spomenutu Sonatu, drugi CD donosi i studijsku snimku Brahmsove varijacije na Paganinijevu temu, op. 35, snimljenu 7. listopada 1973. godine u Zadru.

Osobna karta ovih dvadesetsedam minijatura vrlo je jednostavna. Chopin ih je napisao između svoje devetnaeste i dvadesetdevete godine u periodu od 1810. do 1849. godine. Opus 10 nastajao je godinama, a posvetio ga je Franzu Lisztu. Opus 25 posvećen je grofici d’Agoult, a tri nove etide koje su nastale 1839. godine nose podnaslov “Etudes de perfection de la Methode de Methodes de Moscheles et Fetis”. O toj veličanstvenoj simfoniji u dvadesetsedam nastavaka napisano je puno stranica strukturalnih, harmonijskih i estetičkih analiza. Neke od tih stranica su autentična svjedočanstva o majstorovu tumačenju vlastitih skladbi. Izmijenjeni redoslijed etida posljedica je interpretacijske koncepcije Vladimira Krpana koji na osobni način gradi dramaturgiju cjeline tražeći i nalazeći specifične veze i odnose u rastu i opadanju napetosti unutar ovako zamišljenog slijeda.

Sonata u h-molu op.58 nastala 1845. godine jedno je od najuspješnijih Chopinovih višestavačnih djela. Prožeta nadahnutom igrom motiva iz raskošne, uzvišene teme prvog stavka i zaključena majstorskom fugom koju mnogi uspoređuju s veličanstvenim polifonim tretmanom klavira Ludwiga van Beethovena. Varijacije na Paganinijevu temu op. 35 što ih je Johannes Brahms skladao 1862.-63. jedan je od najmonumentalnijih i najvirtuoznijih opusa cjelokupne literature za glasovir. Svaka od 28 varijavcija u dva sveska zaseban je izazov izvoditeljevoj mašti i izdržljivosti – to je djelo za koje pijanistovi zglobovi i prsti moraju biti čelični, a hrabrost lavovska. Djelo je nastalo tijekom prvog Brahmsovog boravka u Beču i suradnje s proslavljenim pijanistom Carlom Tausigom.


O izvođaču
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved