Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records
Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
DUO BAKRDAN - MAKEDONSKE NARODNE PJESME
18.03.2008 DUO BAKRDAN - MAKEDONSKE NARODNE PJESME
Riječ je o projektu makedonske narodne glazbe, prezentirane kroz duo Bakrdan koji čine Suzana Spasovska i Cane Petrov, a koji su ovim glazbenim projektom željeli približiti makedonsku narodnu glazbu širim masama, te realizirati svoju davnu želju.

CD donosi osam tradicionalnih pjesama “Smiljana”, “Biljana platno beleše”, “Oj devojče ran bel moj”, “Snošti pojdov mila mamo”, “Acano Mlada nevesto”, “Tam deka ima visoki čardaci”, “Kade se čulo videlo”, “Nevesto mori ubava”, te jedna pjesma autora Jonče Hristovskog “Makedonsko Devojče”. Duo Bakrdan osnovan je 2006. godine, a želja neposrednih aktera Spasovske i Petrova bila je ujedinjenje njihovih glazbenih kvaliteta u jedan projekt koji bi tradicionalnoj makedonskoj glazbi dao jednu novu dimenziju. U tom pogledu posegnuli su za elementima etna, tradicionalnim instrumentima i autentičnom interpretacijom.

Kada govorimo o etno glazbi s balkanskog područja možemo reći da makedonska glazba ima poseba položaj jer se nalazi na samom raskrižju Istoka i Zapada. Brojni europski glazbenici u potrazi za novim izazovima susretali su se s neobičnim udaraljkama, drugačijim puhaćim i žičanim instrumentima i naravno s makedonskom poliritmijom. Legendarni članovi grupe Pink Floyd, u interviewu za glasoviti Billboard, otkrili su svoju fascinaciju s balkanskih "sedamosmina". Peter Gabriel je prije desetak godina preuzeo refren "Da li znaeš mila majko što sum nesrečna", Johnny Štulić s Azrom obradio je dvije makedonske: "Tuginata pusta da ostane" i "Sardisale lesckiot manastir", a lider ITD Banda Miroslav Rus, "Verni drugari" Jončea Hristovskog. O Goranu Bregoviću i njegovom nadahnuću makedonskim folklorom već je dosta rečeno.

Suzana Spasovska je doajenka makedonske narodne pjesme s 20 godina glazbenog staža, te desetak objavljenih albuma. Dobitnica je brojnih nagrada na festivalima poput "Folk-fest Valdanova" i "Skopje festa ", a s pjesmom "Opomena" slavljena i u dijaspori (Australija, Kanada, SAD i Europa). Sa kolegom Canetom Petrovim željela je obraditi neke od najljepših makedonskih tradicionalnih pjesama u maniri modernog etna, a upravo su u tome uspjeli na ovom glazbenom projektu. Cane Petrov jedan je od najpoznatijih makedonskih glazbenika, poznati producent, skladatelj, tekstopisac i gitarist. Uglavnom radi kao producent u svom vlastitom studiju “Kachamak”. Ovaj CD napravili su za sve one generacije koje su uz takvu vrstu glazbe odrastale, plesale i zaljubile se, ali i za sve mlađe generacije koje su sklone novijim zvukovima, a koje ipak pronalaze interes u tim tonovima. Duo Bakrdan - inače makedonski narodni recept od kukuruznog brašna s vrućom vodom - mogao bi ovim glazbenim projektom dobro ogrijati i srce i dušu svim zaljubljenicima makedonske glazbe!

O izvođaču
Vezane vijesti
Pretraga

Croatia Records
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
novi albumi
© Croatia Records 2005 - 2010. All Rights Reserved