Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

DUŠAN JAKŠIĆ

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ

JAKŠIĆ, Dušan, glumac i pjevač zabavne muzike (Karlovac, 5. lipnja 1927). Završio studij na Pozorišnoj akademiji u Beograd; ondje učio pjevanje u Srednjoj školi Muzičke akademije. Dramski glumac u Novom Sad (Srpsko narodno pozorište) i Beogradu (Jugoslovensko dramsko pozorište, Beogradsko dramsko pozorište, Pozorište na Terazijama).
    Kao pjevač proslavio se interpretacijom romansi i zabavnih melodija te se  svojim ugodnim baritonom i lijepom pojavom uvrstio krajem pedesetih u najpopularnije predstavnike jugoslavenske zabavne muzike. Nastupao je i u mnogim musicalima. Jakšić je snimio brojne gramofonske ploče, lansirao pjesme (Marina, Marinika, Ja sam vjetar,  Jesenja elegija, Zašto nisi došla, Čuvajte ljubav), ogledao se kao kompozitor (Julijana, Otišla si s lastama, Čerge, Beograde), i pisac tekstova (Kada dođe dan , Čuvajte ljubav).
    (iz Leksikona jugoslavenske muzike, Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, u Zagrebu 1984.)
    
    Dušan Jakšić, 1959. na drugoj Opatiji, kao da je morao priznati kako publika traži mlađe i ljepše, premda je sam slovio kao markantna pojava i likom i glasom. Mirno teku rijeke veterana Miroslava Biroa i tek otkrivena pjesnika lakih nota Dragutina Britvića donijele su slavu debitantu apolonskog izgleda, orfejskoga glasa i južnjačkog temperamenta, 23-godišnjem Vici Vukovu. Priznao je gospodski, kao stariji kolega (kod Jakšića su brojke stajale obrnutim redoslijedom!), premda je tada s drugom solističkom LP pločom jugoslavenske zabavne glazbe uopće (prvu je, naravno, imao Ivo Robić) ulazio u prevratničku dekadu popularne glazbe kao - među muškim pjevačima - de facto prvi do Robića. Vojin Popović, Bruno Petrali i Zvonko Krkljuš birali su druga zanimanja i destinacije (kao i Đimi Stanić i Drago Diklić), a Marko Novosel i potom Đorđe Marjanović su, poput "apsolutnog početnika" Vukova, tek najavili svoje aspiracije za vrh.
    Jakšić se među svojim estradnim kolegama isticao ne samo pristalom figurom (što je  dominirala poput one Garyja Coopera među holivudskim zvijezdama), već i svojim naobrazbom i gotovo otmjenošću. Reklo bi se da on nije birao estradu, ona je izabrala njega. Naime, sanjao je o karijeri glumca, i nije da je nije imao, uostalom 1990. je i umirovljen kao glumac, ali za prosječnog državljanina bivše države on je bio i ostao pjevač; tako je, dakle, u jednom trenutku na pragu šezdesetih, kada se prestrojavala estrada, kada je Mr. Morgen uživao u svojih pet minuta svjetske slave, zapravo već postao nestorom slavne generacije zabavnoglazbenih šezdesetih.
    Od prve slučajne prilike da snimi svoj glas za radio, potom i za gramofonsku ploču, s mađarskom narodnom Noćas nisu sjale, davne 1955., do svibnja 2009. kada je u beogradskom Domu sindikata pred euforičnom publikom začuđujućom glasovnom svježinom i sigurnošću  izveo svoj prvi hit, beguine Žarka Petrovića Jesenja elegija (poznatijeg kao Sve moje jeseni su tužne), on je sinonimom moćnog baritona. Taj nastup, pokazat će se, bit će na žalost labuđi pjev velikog pjevača i umjetnika, jer će samo sedam mjeseci kasnije, 17. prosinca, u svojoj 83-oj,  preminuti.
    Petar Luković je u često spominjanoj Boljoj prošlosti iliti Prizorima iz muzičkog života Jugoslavije objavljenoj 1989., u poglavlju o Dušanu Jakšiću pod naslovom Otmena romansa, napisao: "Žene su upravo takvog zamišljale idealnog muškarca: visok, crn, dubokog glasa, sa buketom cveća, u kojem se krila prigušena strast i sklonost da se ljubavni jad drži u tajnosti. Jakšić je bio oličenje tog sna."     
    Svojim školovanim glasom i uvjerljivom interpretacijom, koju duguje i glumačkoj profesiji, spremno se upuštao u stilski najraznorodnije izvedbe. Iako je to bila opće prihvaćena praksa njegove generacije - svi su pjevali sve! - Jakšićev poseban timbar i serioznost, atipični za pop pjevača, pa i njegove zrelije godine, govorili su o svojevrsnoj avanturi u koju se upuštao, ali i visokom stupnju samouvjerenosti. Pjevajući sve od starogradskih i romansi, preko šlagera i šansona, prepjeva hitova trenutka - poput onih Pata Boonea,  Rocca Granate ili Adriana Celentana - do vlastitih uspješnica, ostavio nam je u nasljeđe nezaobilaznu zbirku ploča snimljenih za nekoliko diskografskih kuća, od kojih se može reći da su mu Jugoton i PGP RTB bile matične.
    Izbor iz one najranije faze, kada je gotovo ekskluzivno snimao za zagrebačkog izdavača, među kojima su i snimke njegova povijesnog prvog albuma, 25-centimetarska LP ploča Dušan Jakšić pjeva domaće autore (pjesme od 1. do 8.), objavljenog početkom 1959. godine, predstavljamo ovim reprezentativnim izdanjem. Mnoge od ovih izvedbi pjevač je kasnije ponovno snimio, i premda u tehnički boljim uvjetima, možda i zadovoljniji svojom interpretacijom, one prve se obično najsnažnije urežu u pamćenju ljubitelja glazbe, kao što su to recimo originalne verzije Ljubavne pesme i Čamca na Tisi snimljene s nezaboravnom Oliverom Marković. Zahvaljujući susretljivosti PGP RTS-a  kvartet Jakšićevih festivalskih uspješnica (Julijana, Otišla si sa lastama s Opatije te Beograde i Čerge s Beogradskog proleća) kompletirao je ovu zbirku, s napomenom da se stjecajem okolnosti prvi put na nekom diskografskom izdanju pojavljuje, na početku spomenuta, Jakšićeva verzija pobjedničke Mirno tek rijeke s Opatije 59, ovaj put zahvaljujući Hrvatskom radiju.
    
                                                                                                                                      Siniša Škarica                                                                                                                                      Vezane vijesti

18.06.2013: ZLATNA KOLEKCIJA BOGATIJA ZA JOŠ DVA DRAGULJA - DUŠANA JAKŠIĆA I LOLU NOVAKOVIĆ
Pretraga


Izdanja istog izvođača
DUŠAN JAKŠIĆ

DUŠAN JAKŠIĆ


ZLATNA KOLEKCIJA , 2013


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2018. All Rights Reserved