Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

KVARTET GUBEC

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ

KVARTET GUBEC

  

  

              U želji očuvanja glazbenog nasljeđa hrvatskog kajkavskog kulturnog izričaja  i njegovanja pjesama mnogih znanih i neznanih autora pisane riječi iz bliže nam i dalje prošlosti, skupina umjetnika i zaljubljenika u kajkavsku baštinu, te privrženika popevke i običaja sjeverozapadne Hrvatske, odlučili su višeglasnim pjevanjem, koje se već rijetko čuje, osim u iznimnim prilikama «gda se muži v kleti okupiju» stvoriti sastav po uzoru na negdašnje kvartete «4 M» ili «Studio». Kvartet Gubec osnovan je upravo stoga da bi te «popevkice srca» koje su bile veoma popularne do prije nekih tridesetak godina, sačuvali od starenja i zaborava.

  

              U nastanku kvarteta bila su tri glumca, člana zagrebačkog kazališta «Komedija»: Adam Končić, Vid Balog i Adalbert Turner Juci te zagorski kantautor i producent Rajko Suhodolčan. Kvartet Gubec je sudjelovao sa mnogim poznatim izvođačima u snimanju mjuzikla posvećenog Majci Božjoj Bistričkoj autora Zrinka Tutića i Željka Pavičića, koji bi trebao biti uprizoren  u kazalištu «Komedija», a već je izdan i cd sa songovima pod etiketom Croatia Recordsa. Tijekom 2008. g. Kvartet Gubec mijenja postavu pjevača, tako da zbog glumačkih obaveza i prezauzetosti izlaze Vid Balog i Adam Končić, a kvartet dobiva dva nova člana – tenora Vinka Ančića iz zbora kazališta Komedija i baritona Željka Grozaja, solistu poznatog sastava Fakini. U toj novoj postavi dečki nastupaju na «Božiću u Ciboni 2008», uz pratnju Big banda HRT pod ravnanjem maestra Zdravka Šljivca, sa pjesmom»O Betleme grade slavni», te na dočeku Nove 2009. g. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

  

            Uspjeh koji su dečki postigli svojim albumom prvijencem i popularnost koju su stekli šarmantnim nastupima i višeglasnom popevkom, dao im je mogućnost da svoje koncerte daju širom lijepe naše, čak do Gruda u Hercegovini, gdje se zbilja rijetko izvodi kajkavska popevka, nastupaju u Rijeci, u tvrđavi Revelin u Dubrovniku, na dodjeli Zelenog i Plavog cvijeta turizma u  Cavtatu, zatim na Festivalu klapa u Omišu, «Melodijama Podravine i podravlja» u Pitomači, festivalu «Zlatne žice Slavonije» u Požegi, «Kastafskom kulturnom letu», «Kajkavskim popevkama» u Krapini, «Zagrebfestu» itd.

  

                  Kvartet Gubec je bio nominiran u tri kategorije, a dobitnik je diskografske nagrade PORIN, koja se održavala u Makarskoj , u kategoriji za najbolji album folklorne glazbe za 2007. godinu u konkurenciji etabliranih izvođača narodne glazbe što je uživo prenosila HRT-a u mjesecu travnju 2007g. Nakon izlaska njihova albuma pod nazivom «Ak sem ti srčeko ranil» u prosincu 2006. godine naglo je porastao interes za zagrebačku starogradsku i zagorsku kajkavsku popevku, pa je stoga Kvartet Gubec nastupao u svim relevantnim glazbenim emisijama koje prate domaću glazbu: od «Narodnog veselja» i «Rubala Show-a» na Z1, «Nad lipom 35» na Novoj TV do emisija na  HRT-u:  «Svirci moji», «Božića u Ciboni», «Novogodišnjeg programa na HTV», Koncerta tamburaškog orkestra za Novu godinu u HNK, dodjele diskografske nagrade «Porin» pa sve do kviza «Uzmi ili ostavi», «Bingo Show»-a,  «Škrinjice», «Lijepom našom»,  «Radni ručak», «U istom loncu», «Volim nogomet», «Dobro jutro Hrvatska», na dodjeli „Zlatne kune“ HGK itd. Suradnja sa Tamburaškim orkestrom HRT-a i Sinišom Leopoldom veoma je plodna i uspješna, pa su u zadnjih nekoliko godina zajednički odrađeni mnogi uspješni nastupi, od toga nekoliko u studiju «Bajsić» na HTV-u, snimljena je pjesma «Zagrebački vodič» za radio Sljeme, a za potrebe narodne redakcije Hrvatskog radija snimaju se setovi narodnih pjesama u studiju «Mozart»na HR-u.

  

              2007. godine, u mjesecu rujnu, održan je gala koncert Kvarteta Gubec u velikoj dvorani Lisinski, uz goste: Dragu Diklića, Marka Novosela, Gabi Novak i Arsena Dedića, koji su uživo prenosili Radio Sljeme i HRT Plus, a snimka je kasnije emitirana i na Prvom programu HTV-a. Zbog uspješnosti i posjećenosti koncerta (karte rasprodane za četiri dana), Kvartet Gubec obećao je svojoj vjernoj publici da će svake godine održati jedan koncert.

  

             2008. godine održan je još jedan uspješan koncert u velikoj dvorani Lisinski u utorak 9. prosinca u 20.00 sati, ovaj puta uz podršku Zagorskog lista, Radija Sljeme i redakcije narodne glazbe HR-a, a uz kvartet Gubec u njemu su sudjelovali i drugi eminentni izvođači kajkavskih popevki iz svih regija koje njeguju kajkavsku glazbenu baštinu: teta Liza s tamburašima iz Donje Dubrave, Ivica Pepelko i T.S. Fakini, Željko Sesvečan i T:S: Prava stvar, Radek Brodarec, Kavaliri, te posebna gošća Jasna Zlokić, koja je sa «gupcima» otpjevala njihovu zajedničku popevku sa Kajkavskih popevki 2008. pod nazivom «Najslajše tu senjam».

  

            2009. godine koncert Kvarteta Gubec održao se u nedjelju 8. studenog u 20.00 sati, pod nazivom «Kvartet Gubec i pajdaši», također u velikoj dvorani Lisinski. Taj je koncert ujedno bio i promocija njihovog drugog nosača zvuka s mnogim prekrasnim kajkavskim vječnim melodijama, a pod nazivom «Oko jene hiže». Također su bili pozvani i gosti - poznata i etablirana imena hrvatske estrade: Đani Stipaničev, Danijela Pintarić, Adam Končić,  Vid Balog i Davor Dretar Drele, bednjanski Kavaliri, a sve to uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-e po ravnanjem dirigenta Siniše Leopolda.

  

               Već nekoliko godina «gupci» uspješno sudjeluju na festivalu u Krapini, pa su tako u rujnu 2007. g. nastupili sa skladbom «Puca je bela» Zrinka Tutića i Željka Pavičića uz pratnju orkestra HRT-a u aranžmanu Josipa Cvitanovića, te osvojili nadmoćno prvu nagradu publike za izvedbu te pjesme. Godinu dana kasnije (2008), na istom festivalu dečki nastupaju sa «Krepalom popevkom» Jure Stubičanca, tekstom kojeg je uglazbio Rajko Suhodolčan, a obradio za orkestar maestro Siniša Leopold.  2009. na tekst Ane Bešenić, skladbu «Mi četiri al' fakini» uglazbljuje Adalbert Turner, autor aranžmana je opet Siniša Leopold, pa se tako dečki iz kvarteta i autorski uključuju u rad kvarteta. U studenom 2009. počinje suradnja sa tekstopiscem Tomislavom Baranom, a plod te suradnje okrunjen je nastupom na «Zagrebfestu» s pjesmom «Zagrebačka puca», za koju je skladbu napisao Rajko Suhodolčan, a aranžman Josip Cvitanović, koja osvaja prvu nagradu publike za skladbu i prvu nagradu žirija za aranžman.

  

     U studenom 2009. g. u prodaju je pušten i drugi nosač zvuka Kvarteta Gubec – «Oko jene hiže», poznate skladbe Arsena Dedića i Drage Britvića. Receptura ostaje ista kao i na prvom, dakle, na albumu se nalazi petnaestak dobro znanih, tradicionalnih i autorskih kajkavskih popevki iz svih krajeva gdje se govori kajkavskim narječjem poput: «Moj angelek», «Tak mala ti je ruka», «Spoved»,  «Zadnji fijaker» Stjepana Mihaljinca i Drage Britvića, koju je davno tako dobro izvodio pokojni Viki Glowatzky, podravsko-međimurske «Snočka sam ti draga pod oblok dohajal» i «Dremle mi se, dremle»,zatim, s festivala kajkavske popevke -  «Tancaj, tancaj» te poznata popevka,  «Na Sleme», koju je nekad izvodio Radek Brodarec, splet narodnih,  samoborskih i varaždinskih popevki i još mnogo toga lijepog iz  kajkavske pjesmarice i dobro znanog repertoara naših starih.

  

        U travnju 2010. Kvartet Gubec je s albumom „Oko jene hiže“ po drugi puta nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji za najbolji album folklorne glazbe, a 15. svibnja na dodjeli nagrade u Biogradu, Gupci nakon tri godine od svog prvog Porina uzimaju i drugi kristalni kipić u istoj kategoriji (najbolji album narodne glazbe). Na dodjeli nagrade Status HGU-a u Rijeci u mjesecu travnju - Željko Grozaj, član kvarteta, dobio je još jedno priznanje – nagradu Status za najboljeg instrumentalistu u kategoriji folklorne glazbe – tamburica (nominiran s albuma Oko jene hiže - Kvarteta Gubec). Važno je napomenuti da su obje nagrade dodijeljene od strane struke, dakle, glazbenika…što znači da kajkavska popevka polako utire svoj put na hrvatskom estradnom nebu.

LINK NA STRANICU

Službene stranice:
www.sbs-music.com

Vezane vijesti

Pretraga


Izdanja istog izvođača
Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved