Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

ĐORĐE NOVKOVIĆ

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
ĐORĐE NOVKOVIĆ

Đorđe Novković rođen je 2. rujna 1943. u Sarajevu, umro 6. svibnja 2007. u Zagrebu.


Glazbom se bavi od šeste godine. Na sarajevskoj Muzičkoj akademiji diplomirao je dirigiranje u klasi prof. Mladena Pozajića. Svirao je u rock i pop sastavima Indeksi i Pro-Arte. Godine 1968. seli se u Zagreb i s pjesmom Stari Pjer postiže prvi uspjeh.

Skladao je više od 2500 pjesama za gotovo sve estradne zvijezde na ovim prostorima i prodao oko 20 milijuna ploča. Autor je najvećeg broja hitova u povijesti hrvatske pop glazbe koje izvode Gabi Novak, Tereza Kesovija, Zdravko Čolić, Kemal Monteno, Arsen Dedić, Neda Ukraden, Severina Vučković, Danijela Martinović, Mišo Kovač, Srebrna Krila, Danijel Popović, Duško Lokin, Džo Maračić, Đani Maršan, Tomislav Ivčić, Ivica Šerfezi… Od 1989. do 2000. živio je u Rovinju.

Najveći uspjeh u svijetu ostvario je sa Starim Pjerom. Ta je skladba objavljena u više verzija, a najpoznatija je izvedba grčke pjevačice Nane Mouskouri te instrumentalna obrada orkestra Paula Mauriata. Europski hit ostvario je prepjevom pjesme Zora je u nizozemskoj verziji Pieta Vermana (Sailing Home, 1987). Bio je član žirija prvog reality showa, SSN Music Talents (Nova TV, 2004) te Hrvatskog idola (Nova TV, 2004) iz kojih su proizišla nova imena hrvatske estrade - Rafo, Saša, Tin i Kedžo, Ivana Radovniković, Nera Stipičević, Emina Arapović, Natalie Dizdar, Žanamari Lalić, Feminem…

Suvlasnik je i direktor programa najveće diskografske kuće Croatia Recordsa (2000-2006). Od 1. siječnja 2006. u uskoj je poslovnoj vezi s Tončijem Huljićem i njegovom Tonicom. I dalje se bavi autorskim radom (Jelena Rozga, Danijela Martinović i Jole), ali zanimanje ga sada vodi prema nekim drugim medijima u kojima do izražaja dolazi njegovo iskustvo, ime i karizma pa priprema uređivanje i vođenje televizijske emisije Music Story koja će sadržajem objediniti iskrene, životne priče kolega-glazbenika i šou zabavnog karaktera. U 2007. obilježava i 40 godina umjetničkog rada (debitirao s Indeksima na Zagrebfestu, 1967) pa tim povodom priprema veliki, glamurozni, koncert u visokoj produkciji s najsjajnijim imenima starije, ali i mlade generacije. Snimljeni materijal s tog nastupa namjerava objaviti na dva CD-a i DVD-u kako bi na taj način objedinio dosadašnji rad.

Đorđe Novković član je HDS-a od 1969. te prvi potpisnik koji je preko ZAMP-a otkazao SOKOJ-u i priklonio se novoutemeljenome Hrvatskom društvu skladatelja.

Đorđe Novković je (s Andrejom Bašom) pobjednik prvog hrvatskog izbora za pjesmu Eurovizije sa skladbom Don’t Ever Cry za skupinu Put (Irska, 1993) kao i mnogobrojnih festivala: Vaš šlager sezone - Mišo Kovač (1969), Zagrebfest - Ivica Percl (Stari Pjer, 1968), Zagrebfest - Duško Lokin (Riječi pomirenja, 1975), Gabi Novak (Živim u snu, 2001), Melodije hrvatskog Jadrana - Severina Vučković (Virujen u te, 2001). Dobitnik je najvećeg diskografskog priznanja Zlatna ptica Jugotona (milijun prodanih nosača zvuka, 1985) kao i Zlatne ptice Croatia Recordsa (100.000 prodanih nosača zvuka, 2000). Dobitnik je nagrade Porin za životno djelo (1996).

Download Đorđe Novković - Gold Collection on iTunes


Vezane vijesti

08.02.2008: ODRŽAN KONCERT 'SVI PJEVAJU... ĐORĐA NOVKOVIĆA'
06.02.2008: KONCERT U ČAST ĐORĐA NOVKOVIĆA: 'SVI PJEVAJU...'
24.12.2007: ĐORĐE NOVKOVIĆ GOLD COLLECTION 2
06.05.2007: IN MEMORIAM ĐORĐE NOVKOVIĆ
19.04.2007: ĐORĐE NOVKOVIĆ - GOLD COLLECTION : 40 MEGA HITOVA
Pretraga


Izdanja istog izvođača
ĐORĐE NOVKOVIĆ

ĐORĐE NOVKOVIĆ


GOLD COLLECTION 2 , 2007


ĐORĐE NOVKOVIĆ

ĐORĐE NOVKOVIĆ


GOLD COLLECTION , 2007


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2019. All Rights Reserved