Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je u Osijeku, ratne 1944. godine. Već u osnovnoj školi počeo je glumiti u dječjem kazalištu, svirao je tamburu, što i nije čudno jer je riječ o instrumentu koji je susretao na svakom koraku. Izmamiti osmijeh na licu publike, ali pjevati iz duše osjetio je kao svoj poziv. Prvi susret s glazbom Elvisa Presleya doveo je do toga da je Kićo zaboravio tamburu i potpuno zaveden glazbom koju su obožavali i prihvatili mladi širom svijeta postaje jedan od naših pionira rock’n’roll glazbe. Iako je imao sreću da su mu roditelji mogli platiti učitelja gitare, klasična glazba nije ga toliko privlačila. Za Kiću je postojao samo rock’n’roll pa je već krajem 50-tih godina počeo svirati gitaru na plesnjacima. Tada je krenuo s nastupima u grupi Kon-Tiki, a nešto kasnije preimenovali su se u Tornado. Ozbiljniji početak bavljenja glazbom dogodio mu se osnivanjem grupe Dinamiti s kojom je doživio prve uspjehe u karijeri. Prijavili su se na natjecanja rock skupina u Zagrebu i Beogradu i na oba pobijedili. Najveći problem svih grupa u to vrijeme bio je nedostatak dobrih instrumenata i pojačala. Pojačala vlastite izrade, s radio cijevima, nisu imala dovoljno snage za potrebe jedne rock grupe, a Dinamiti su taj problem pokušali riješiti odlaskom u Njemačku. Kićo je njemačkoj publici dočarao Presleya, Kinkse i druge svjetske velikane, začetnike rocka. Međutim dva poziva u vojsku prekinula su njihov boravak u Njemačkoj, a Kićo je otišao na odsluženje vojnog roka...

Nakon povratka iz vojske Kićo je odlučio nastaviti karijeru kao solo pjevač. Preselio se u Zagreb gdje je nastupao pjevajući pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Pobijedivši u Zagrebu na jednom natjecanju pjevača početnika, Kićo je dobio priliku da zabavlja publiku u jednom klubu u koji su zalazili poznati glazbenici. Upravo ga je u tom klubu čuo Nikica Kalogjera koji mu je 1969. godine omogućio nastup na Splitskom festivalu. Kićo je otpjevao zapaženu pjesmu Samo zbog ljubavi. Godinu dana kasnije pobijedio je na Opatijskom festivalu s pjesmom Više nećeš biti moja, autora Aleksandra Koraća, a već slijedeće, 1971. godine predstavljao je Jugoslaviju u Dublinu na natjecanju za pjesmu Europe s pjesmom Tvoj dječak je tužan s kojom je osvojio 14. mjesto.

U domovini je Kićo nizao uspjehe i vrlo brzo postao jedan od najpopularnijih pjevača u državi. Njegova pjesma Zbog jedne divne crne žene postigla je ogroman uspjeh i učvrstila njegov status na estradi. Brojni nastupi i pobjede na tada popularnim festivalima, nastup na Euroviziji, milijunske naklade i slava doveli su ga do statusa mega zvjezde. Početkom 70-ih Kićo je boravio u SAD-u, a nakon povratka okrenuo se glazbi iz svog slavonskog kraja i time otvorio još jedan glazbeni pravac u kojem je bio jednako uspješan kao i u zabavnoj. Osnutkom Slavonskih bećara kao prethodnika ansambala tog tipa, gradi novi način predstavljanja izvorne narodne glazbe te poput mosta spaja iseljenike s domovinom iskazujući svoju slavonsku i hrvatsku pripadnost.
Ljubav prema zabavnoj glazbi bila je kod Kiće Slabinca i dalje prisutna i on se redovno pojavljivao na festivalima zabavne glazbe gdje je povremeno i pobjeđivao. Veliki uspjeh postigao je s pjesmama koje je sam napisao Plavuša, Pokloni mi jedan dan, Zbog jedne divne crne žene, Tri slatke riječi. Tijekom svoje dugogodišnje karijere, koja traje gotovo 50 godina, Kićo je surađivao s brojnim autorima, a njegove pjesme potpisuju najveća skladateljska imena Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i mnogi drugi. Godine 2006. Croatia Records objavila je Zlatnu kolekciju Kiće Slabinca, koja je na dva CD-a obuhvatila najljepše Kićine pjesme, od onih zabavnog karaktera, pa sve do najljepših narodnih i tamburaških skladbi, među kojima su Kad čujem tambure, Hej, bećari, Vesela je šokadija, Seoska sam lola, Ako zora ne svane, Otiš’o je s mirisima jutra, Inati se Slavonijo, Slavonijo, ja sam tvoje dijete i mnoge druge.

Na njegovom posljednjem studijskom albumu Dignite čaše svatovi, objavljenom 2008. godine, osim novih pjesmama nalaze i nezaobilazni slavonski hitovi poput Ošini po prašini, Slavonijo, ja sam tvoje dijete, Baranje se ne bi odreko. S preko 500 snimljenih pjesama na brojnim singl i LP pločama te CD-ima među kojima je otpjevao evergreene zabavne i narodne glazbe, Kićo Slabinac je ostavio nezaobilazan trag u hrvatskoj glazbenoj baštini. Osim što je sjajan pjevač on je i promotor svoga kraja, a pored brojnih nagrada i diskografskih priznanja dobitnik je i Nagrade za životno djelo ostvareno u području kulture koju mu je dodijelila Osječko–baranjska županija.

(ažurirano 19.9.2017.)


Vezane vijesti

24.07.2017: ANTOLOGIJSKA PJESMA KRUNOSLAVA KIĆE SLABINCA, ZBOG JEDNE DIVNE CRNE ŽENE NA YOUTUBE KANALU CROATIA RECORDSA
30.06.2017: U PRODAJI JE ALBUM "CVIJET ČEŽNJE, KIĆO DALMACIJI"
07.11.2016: "JA NISAM KRIV" - NOVI SINGL KRUNOSLAVA KIĆE SLABINCA
02.10.2015: "50 ORIGINALNIH PJESAMA" KRUNOSLAVA KIĆE SLABINCA
29.08.2014: VEČERAS PREMIJERA SPOTA OTIŠ'O JE S MIRISIMA JUTRA KIĆE SLABINCA
04.10.2012: KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC - MILI BOŽE
22.09.2011: KONCERTI KIĆE SLABINCA VEČERAS NA NARODNOM RADIJU I RUJANFESTU
18.09.2008: Kićo Slabinac novi album
DIGNITE ČAŠE SVATOVI

28.08.2008: CROATIA RECORDS I KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC POTPISALI UGOVOR O SURADNJI!
11.01.2008: KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC - THE PLATINUM COLLECTION
26.05.2006: KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC - ZLATNA KOLEKCIJA u prodaji
Pretraga


Izdanja istog izvođača
KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


CVIJET ČEŽNJE - KIĆO DALMACIJI , 2017


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


50 ORIGINALNIH PJESAMA , 2015


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


NAJLJEPŠE LJUBAVNE PJESME , 2010


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


DIGNITE ČAŠE SVATOVI , 2008


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


THE PLATINUM COLLECTION KRUNOSLAV SLABINAC , 2007


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


ZLATNA KOLEKCIJA , 2006


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


CHRISTMAS WITH KIĆO , 2002


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


ROCK 'N' ROLL ABC... , 1999


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


CHRISTMAS WITH KIĆO , 1998


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


SEOSKA SAM LOLA , 1998


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


OJ, GARAVA, GARAVA , 1998


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


HEJ BEĆARI , 1998


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC

KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


AKO ZORA NE SVANE , 1995


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


SVE NAJBOLJE OD KRUNOSLAVA SLABINCA , 1995


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


SLAVONSKE 1 , 1994


KRUNOSLAV KIĆO SLABINAC


CHRISTMAS WITH KIĆO , 1992


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved