Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

MATKO JELAVIĆ

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
MATKO JELAVIĆ

MATKO JELAVIĆ
Glazbenik-pjevač, skladatelj i instrumentalista, rođen u Splitu, 29. 03. 1958.

Glazbenu karijeru Matko je započeo kao bubnjar u raznim splitskim skupinama.
Iskustvo nastalo u pratećim grupama pjevača zabavne glazbe, ljetnim hotelskim svirkama, a posebno iz studijskog rada, učinilo je Matka vrsnim i kompletnim glazbenikom.
Najznačajnija je iz tog doba, ipak, bila rock grupa "METAK". Ova je grupa svojom glazbom, a osobito angažmanom u tonskom studiju "TETRAPAK", bitno utjecala na stvaranje rock škole u Splitu i Dalmaciji, koja je kasnije iznjedrila neke od najvećih glazbenih zvijezda Hrvatske.
METAK danas uživa status kult - grupe, a dva objavljena albuma "U TETRAPAKU", "RATATATATIJA", te singlovi DA MI JE BITI MORSKI PAS, ONA IMA SVOJU DRAGU MAMU i ŠIJAVICA smatraju se neprolaznim ostvarenjima. Nakon razlaza grupe, Matko počinje pisati skladbe za druge pjevače.

Njegov se skladateljski angažman uglavnom temeljio na Splitskom festivalu, tada najpopularnijem festivalu zabavne glazbe u zemlji. Od 1983 – skladba USPAVANKA (za Dalibora Bruna), preko niza skladbi po raznim festivalima, do 1987 – DOBRA VEČER PRIJATELJI (za Mila Hrnića), pjesme koja je otvorila novo poglavlje u karijeri Matka Jelavića. II nagrada publike i grand prix stručnog ocjenjivačkog suda za ovu pjesmu lansirale su autorski dvojac Matko Jelavić-Zvonimir Stipičić Miš kao jedan od najuspješnijih tandema hrvatske zabavne glazbe.
Naravno, pravi uspjesi slijede od 1988 godine i dalje, kad se Matko prihvatio i uloge interpretatora vlastitih pjesama. Primajući nagrade za skladbu DOBRA VEČER PRIJATELJI 1987 na Split festivalu, Matko je otpjevao samo nekoliko stihova, na veliko odobravanje publike.

Godinu dana kasnije, 1988, na istom festivalu, Matko Jelavić kao debitant nastupa sa skladbom  MAJKO STARA. Rezultat je bio iznenađujuće uspješan. Toliko, da se ni prije ni poslije ne pamti takav početak jedne samostalne pjevačke karijere. I nagrada publike na Splitu 88, nagrada za debitanta, nagrada za najveći hit tadašnje Jugoslavije za 1988 godinu, prodano preko 600.000 nosača zvuka, prvi solo album prodan u zlatnom tiražu, te ogroman broj Matkovih koncerata u zemlji i inozemstvu samo su neki od rezultata tog prvog pjevačkog nastupa.
Bez obzira na to koliko imao uspješnih skladbi kasnije, MAJKO STARA kao jedan od najvećih hrvatskih hitova svih vremena, bila je i ostati će zaštitni znak karijere Matka Jelavića. I danas, 16 godina kasnije od prvog izvođenja te skladbe, ona nepromijenjenim intenzitetom dira srca publike gdje god da se izvede.

Kao iskusan glazbenik, Matko se stalno trudi da svaka nova pjesma bude različita od prošle, znajući da samo nove ideje osiguravaju pozornost najšire publike. Na ovim stranicama možete preslušati neke od najuspješnijih skladbi, koje će vas uvjeriti u vjerodostojnost prijašnje tvrdnje.

Ono u čemu je Matkova glazbena karijera različita od većine ostalih je upravo Matkova samostalnost, bilo u poslovnom bilo u umjetničkom smislu. Ne pripada nijednom "klanu", ne ovisi o brojnim zakulisnim igrama, niti o volji nekog skladatelja kad će i kakvu pjesmu dobiti. Naravno da takav stav ima i nedostataka, ali Matko je uvjeren da sloboda stvaranja i kreativnost traži neovisnost od bilo kakvih poslovnih lobbya, a posebno od od modnih glazbenih trendova. Iskrenost, osjećajnost i raskošna melodika uvijek će ostati glavne značajke u pjesmama Matka Jelavića.

Matko Jelavić je do sada snimio 14 albuma, bilo novih skladbi, bilo kompilacija.

(prenešeno sa službenih stranica)

Službene stranice:
www.matkojelavic.com

Vezane vijesti

15.05.2009: MATKO JELAVIĆ
ZLATNA KOLEKCIJA

Pretraga


Izdanja istog izvođača
MATKO JELAVIĆ

MATKO JELAVIĆ


THE BEST OF COLLECTION , 2020


MATKO JELAVIĆ

MATKO JELAVIĆ


MAJKO STARA – LIVE IN LISINSKI , 2018


MATKO JELAVIĆ


TAJNA , 2001


MATKO JELAVIĆ


PISMO MOJA UZORITA, NAJVEĆI USPJESI , 2000


MATKO JELAVIĆ


ČOVJEK TVOJ , 1999


MATKO JELAVIĆ


DUETI , 1997


MATKO JELAVIĆ


OD JUBAVI BOLUJEM , 1997


MATKO JELAVIĆ


MOJA LJUBAVI I 25 USPJEHA MIX , 1993


MATKO JELAVIĆ


SVI MOJI USPJESI , 1993


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved