Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

SREBRNA KRILA

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ
SREBRNA KRILA

Grupa “Srebrna krila” osnovana je 1978., a već u listopadu te godine njihova pjesma “Ana” našla se na listama najprodavanijih singlica. U to vrijeme u svijetu je aktualan bio ‘disco’, slušao se “Bee Gees”, “Boney M”, na domaćeme terenu harali su Zdravko Čolić, Bijelo dugme, Oliver, Novi Fosili, a dečki iz Srebrnih krila su gotovo preko noći postali zvijezde. Njihova prva singlica prodana je u 100 000 primjeraka.

Vlado Kalember, Dado Jelavić, Adi Karaselimović i Duško Mandić činili su prvu postavu Srebrnih krila, a istoimeni album objavili su u veljači 1979. godine. Prva ploča dostigla je dijamantnu nakladu, a uz naslovnu pjesmu “Ana” donijela je niz hitova: “Prva noć sa njom”, “Lili”, “Sanjar lutalica”, “Julijana”. Te godine im se na nastupima pridružio Mustafa Ismailovski Muc, koji je s vremenom postao punopravni član grupe i jedini koji je, nakon odlaska Vlade Kalembera, pokušao održati ime grupe.

Na jednom od prvih predstavljanja, dečki iz “Srebrnih krila” su na koncertu na zagrebačkom Cmroku, gdje je nastupilo više grupa, na binu doletjeli s padobranima iz aviona, a potom je iz aviona na publiku doletjelo 10 tisuća karanfila.
Drugi album pod nazivom “Ja sam samo jedan od mnogih sa gitarom” izašao je 1980. a osim naslovne pjesme sa ploče su se najviše svirale “Grešnica” i “Kucni triput na vrata”. Zanimljivo je da je za pjesmu “Non Stop” stihove napisao Đorđe Balašević, koji je u to vrijeme tek slovio za mladu nadu. Iste godine izašla je i treća ploča pod nazivom “Sreo sam ljubav iz prve pjesme”, s kojom su opet na prvim mjestima top lista i koja je prodana u platinastoj naknadi. Album je donio uspješnice poput “Sreo sam ljubav iz prv pjesme”, “S jeseni sam Kaću sreo”, “Razredne cure”, “Nek’ živi ljubav”, “Samo ti”. 1981. godine pokušali su prvi puta s probojem na Euroviziju ali su na domaćem natjecanju za pjesmu Europe osvojili drugo mjesto sa skladbom “Kulminacija”. Nakon toga došlo je do prve veće krize u grupi. Otišli su Dado i Adi, a pridružuje im se novi bubnjar Slavko Pintarić Pišta.

Četvrti album”Ša-la-la” izašao je 1981. i je bio ekskluzivnije opremljen u odnosu na prethodne, pa time i nešto skuplji, jer je grupa uvijek pazila da se u ovitku ploče nađe neki poster za fanove. Pjesme koje su nosile album bile su “Dajem ti iz ljubavi pet”, “Slomi u sebi svoj bijes”, “Silvi”, “Manuela cha-cha-cha”, “Šalio se ja”.
Godinu dana kasnije ponovno su pokušali otići na Euroviziju i to s pjesmom “Julija i Romeo”, ali su na domaćem natjecanju zauzeli treće mjesto. Tu su godinu okrunili kompilacijom na kojoj se našlo 14 najvećih hitova iz perioda 1979./1982., te pjesma “Julija i Romeo”. Nakon toga Vlado se posvetio autorskom djelovanju za druge izvođače, posebno za svoju sestru Miju. Najveće priznanje doživio je kao autor pobjedničke pjesme Zagrebfesta ’82. “Zaboravi me” koju je otpjevao Zlatko Pejaković.

Krajem 1982. izašao je album pod nazivom “Zadnja ploča” koji ipak nije bio zadnji. Ploča je donijela hitove “Sezame, otvori se”, “Ljiljana, čuvaj se”, “Dolina našeg sna”. 1983. izašla je sedma ploča pod nazivom “Djevuška”, a na kojoj im se ponovno pridružio Dado Jelavić. Ovog puta autorski tim je bio raznovrsniji, no Đorđe Novković je i dalje primarni autor. Zanimljivo je napomenuti da je pjesmu s tog albuma “Bongo, Bongo” autorski potpisao tada 16-godišnji Boris Novković. Za ploče se pamte hitovi “Marinela, hvala ti”, “Pošalji mi jastuk na kojem spavaš”, “Plavi snjegovi”, “Di-a-de”, “Dal’ da ti ruku dam”.

1984. Vlado je u duetu sa Izoldom Barudžijom prestavljao Jugoslaviju na pjesmi Eurovizije s pjesmom “Ćao Amore”. Prateći album je sadržavao pjesme Srebrnih krila i pobjedničku pjesmu u dvije verzije. Krila su potom izdala album s dječjim zborom “Šibenik”. Na kraju 1984. godine izašao je njihov osmi album pod nazivom “Uspomene”, koji nije polučio željeli uspjeh i come back. No, ploča se ipak dobro prodavala jer je izašla tik pred Novu godinu. Iz grupe je tada otišao Duško Mandić koji je započeo daljnju studijsku karijeru. 1986. godine izašao je posljednji album Srebrnih krila, sa Vladom Kalemberom, a nosio je naziv “30’ u hladu”. Sadržaj albuma fokusiran je na pjesme autorskog dvojca Rajko Dujmić/Stevo Cvikić i osim naslovne pjesme, nije ponudio previše hitova.

Vlado Kalember tada napušta grupu i započinje solističku karijeru, a grupu će na životu održati Muc i Pišta.
Upravo su njih dvojica 1988. godine angažirali pjevačicu Lidiju Asanović, pa su Krila nakon muškog vokala dobila prvi ženski. Iste godine pobjedili su na domaćem natjecanju za pjesmu Eurovizije s pjesmom “Mangup” i otputovali u Dublin gdje su osvojili šesto mjesto. Lidija se u grupi zadržala godinu dana, a nakon nje stigla je nova pjevačica Vlatka Pokos. Ona je u Krilima ostala pet godina, a u periodu od 1989. do 1994. godine s Krilima je snimila jedan album “Zašto nisam miljenica sudbine (1991.)”. Najpoznatija pjesma iz tog perioda svakako je skladba “Na modrom nebu iznad Zagreba”. Nakon Vlatke, došla je još jedna Vlatka (Grakalić). U početku je Muc želio da u Krilima pjevaju dvije pjevačice, no nije uspio pronaći zadovoljavajuću kombinaciju pa je pjevati nastavila samo Vlatka. S njom su Krila snimila tri albuma  “Ljubav je za ljude sve” (1995.), “Tamo gdje ljubav stanuje” (1996.), i “Nebo vidi nebo zna” (1998.).
Croatia records je 1999. godine objavila album Mega hitova Srebrnih krila, a 2001. je izašla njihova Zlatna kolekcija. Iste godine Vlado, Dado i Pišta udružili su snage sa Rajkom Dujmićem i izdali zajednički album s novim verzijama starih hitova “Srebrnih krila” i “Novih Fosila” pod nazivom “Za dobra stara vremena”.

Na Silverstovo 2000. godine nakon kratke i teške bolesti u 43. godini je preminuo Mustafa Ismailovski Muc. Članovi Srebrnih krila nastavljaju solo karijere, Vlado Kalember aktivan je kao solista, te kao član grupe “4 Asa”, Slavko Pintarić svira s nekoliko bendova i također sa “4 Asa”, dok Duško Mandić radi kao uspješni producent i aranžer. Kao Srebrna krila ponovno se okupljaju 2012. godine i nastavljaju s koncertnim i studijskim aktivnostima.


Vezane vijesti

27.04.2017: SREBRNA KRILA PREDSTAVLJAJU NOVI SINGL SREST ĆEMO SE OPET
09.01.2017: SREBRNA KRILA PREDSTAVLJAJU NOVI SINGL
03.02.2016: SAMO POZITIVA U NOVOM SINGLU SREBRNIH KRILA
30.10.2015: SREBRNA KRILA DOBILA SVOJU "THE BEST OF COLLECTION"
04.02.2015: SREBRNA KRILA I RAZBIJAČI ČAŠA OBJAVILI SINGL "OVE NOĆI"
16.04.2014: SREBRNA KRILA VEČERAS PREMIJERNO S DVIJE PJESME U GLAZBENOM SHOWU DALIBORA PETKA
17.04.2013: SREBRNA KRILA PREDSTAVLJAJU DVA NOVA SINGLA
29.11.2012: SREBRNA KRILA PREDSTAVILA NOVI ALBUM "2012"
22.11.2012: POZIV NA PRESS KONFERENCIJU SREBRNIH KRILA POVODOM NOVOG ALBUMA
26.10.2012: GRUPA SREBRNA KRILA NAJAVILA DVA KONCERTA U SLOVENIJI
09.10.2012: VLADO KALEMBER PROMOVIRA NOVI ALBUM SREBRNIH KRILA
17.09.2012: U PRODAJI DUGO OČEKIVANI ALBUM SREBRNIH KRILA "2012"
25.04.2012: OPET LETE SREBRNA KRILA!
12.09.2007: THE PLATINUM COLLECTION SREBRNA KRILA, INTERVJU
Pretraga


Izdanja istog izvođača
SREBRNA KRILA

SREBRNA KRILA


THE BEST OF COLLECTION , 2015


SREBRNA KRILA

SREBRNA KRILA


SREBRNA KRILA 2012 , 2012


SREBRNA KRILA

SREBRNA KRILA


THE PLATINUM COLLECTION SREBRNA KRILA , 2007


SREBRNA KRILA

SREBRNA KRILA


ZLATNA KOLEKCIJA , 2001


SREBRNA KRILA


MEGA HITOVI , 1999


SREBRNA KRILA


NEBO VIDI, NEBO ZNA , 1998


SREBRNA KRILA


TAMO GDJE LJUBAV STANUJE , 1996


SREBRNA KRILA


LJUBAV JE ZA LJUDE SVE , 1995


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved