Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

PLAVI ORKESTAR

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ

Plavi orkestar jedan je od najpopularnijih bendova sa prostora bivše Jugoslavije. Osnovan je u Sarajevu 1983. godine. Kritičari ocjenjuju Plavi orkestar kao “kulturni fenomen osamdesetih i devedesetih”. Plavi orkestar objavio je osam albuma, koji su prodani u pet milijuna primjeraka, a dečki iz grupe obišli su svijet gdje su na mnogobrojnim turnejama održali više od 1500 koncerata. Do 1992. godine objavili su četiri albuma “Soldatski bal” 1985., “Smrt fašizmu” 1986., “Sunce na prozoru” 1989. i “Simpatiju” 1991. Potom su zbog rata prekinuli rad, te nakon okupljanja 1997., godinu dana kasnije izdali svoj peti album pod nazivom “Longplay”. Pjesma “Ako su to samo bile laži” sa spomenutog albuma, postala je velik hit, a album je prodan u rekordnoj naknadi. Nakon izlaska albuma, rasprodali su koncertnu turneju, a samo u Sloveniji, dečke iz Plavog orkestra vidjelo je 150 tisuća ljudi. Iduće godine objavljen je album “Infinity”. U svojoj glazbenoj baštini Plavi orkestar ima i kompilaciju najvećih hitova "Everblue 1” i "Everblue 2". Njihov rad je nagrađivan nekoliko puta. Od nagrada primili su “FIDOF” (American union of international festivals award) za najboljeg skladatelja, nagradu “CESME” za najbolju skladbu “Goodbye teens” (u konkurenciji su bili i Chakka Khan, La Toya Jackson, Cool & then Gang i Gazebo), te mnoge druge.

Saša Lošić rođen je 1964. godine u Banja Luci, a nakon katastrofalnog potresa sa pet se godina s roditeljima seli u Sarajevo. Kao srednjoškolac osnovao je grupu “Sevin orkestar” (koji čine Srđan Krošnjar-gitara, Goran Đamonja-bas, Admir Čeramida-bubnjevi i Saša Lošić-vokal i gitara), koji se 1981. gdine prijavljuje na Cedus, audiciju za mlade bendove. Na audiciji upoznaju Mladena Pavičića-Pavu, koji je tada bio lokalna zvijezda sa svojom grupom “Super 98”. Pava će se grupi pridružiti 1983. godine i tada bend mijenja ime u Plavi orkestar. Iz grupe odlaze Srđan i Goran, ali im se pridružuje Samir Čeramida-Čera I, koji je do tada svirao u Zabranjenom pušenju. Plavi orkestar tada počinje sa nastupima, najčešće kao predgrupa većim afirmiranim bendovima. Na jednom od koncerata upoznaju Batu Vraneševića, s kojim se dogovaraju o izdavanju ploče. Zbog čudnih okolnosti ploča nije objavljena. 1983. godine organiziraju koncert u sarajevskoj Skenderiji i postižu zapažen uspjeh. Potom je Saša Lošić otišao u vojsku, a pjesme koje je napisao u tom periodu zrače iskrenim emocijama. Nakon povratka iz vojske, ponovno rade veliki koncert u Skenderiji. Pava je potom napustio grupu, a Loša odlazi u Zagreb sa novim demo snimkama, te postiže dogovor sa Jugotonom o objavljivanju albuma pod nazivom "Soldatski bal”. Nakon povratka u Sarajevo uspio je nagovoriti Pavu da se vrati u grupu. Od tog je trenutka Plavi orkestar ponovno zaživio. Jedanaest pjesama na albumu bilo je jedanaest hitova. Album je pratila trijumfalna turneja obogaćena jedinstvenom histerijom.

“Bosanski beatlesi”, kako su ih kritičari zvali,  svirali su elektro-sevdah, a s druge strane postali su budućnost popa. Njihov drugi album “Smrt fašizmu” prodan je u 300 tisuća primjeraka i ustoličio je band kao najkomercijalniju teen atrakciju. Albumi “Sunce na prozoru” i “Simpatija” nastavci su adolescentskih preokupacija koje su zaokružile repertoar Plavog orkestra. Mnogi su govorili kako su Lošine pjesme uramljene zvučne slike koje odišu duhom sredine – vremena i prostora u kojem su nastajale – ljubavi, odrastanja, prvih pijanstava, razočarenja u prijateljstva. Plavi orkestar je bend jedinstven i po tome što je najočitiji primjer razmimoilaženja nikad naklonjene kritike i publike koja ih je, prvenstveno zbog koketiranja sa folkom, obožavala.

Saša Lošić se početkom rata preselio u Sloveniju gdje se posvetio stvaranju filmske i kazališne glazbe. Radeći filmsku glazbu Saša Lošić ostvario je suradnju sa brojnim talentiranim glazbenicima i vokalnim solistima iz raznih krajeva Europe, između ostalih s članovima grupe Terra Fox (najbolji svjetski etno band), Candan Ercetin (jedna od najvećih pjevačkih zvijezda Turske), Gazebo, Vlatkom Stefanovskim, Tanjom Zajc Zupan, Severinom, Radom Šerbedžijom, Halidom Bešlićem, Zdravkom Čolićem, Dadom Topićem i brojnim drugim suradnicima. Na jubilarnom 10-tom Sarajevo Film Festivalu, Saša je premijerno predstavio svoj novi “Saša Lošić Film Orkestar”. Ovaj glazbeni spektakl pod sentimentalnim nazivom “Hotel Europa” je na koncertima u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani ugostio legendarne vokalne soliste koji su, svaki u svom glazbenom izrazu, obilježili dekade prošlog vijeka. Između ostalih na ovim koncertima su nastupili: Hanka Paldum, Sabahudin Baho Kurt, Leo Martin,  Krunoslav Slabinac, ˝Pepel in kri˝, Mića Orlović, Metka Centrih  Vogelnik,  Magnifiko, ˝Korni Grupa˝.

Pri stvaranju filmske muzike Saša Lošić je sarađivao sa brojnim talentovanim muzičarima i vokalnim solistima iz raznih dijelova Evrope , izmedju ostalih sa članovima grupe ˝Terra Folk˝ (najbolji svjetski etno band na takmičenju BBC-a u Velikoj Britaniji) Candan Ercetin (jednom od najvećih pjevačkih zvijezda Turskog muzičkog neba), Vlatkom Stefanovskim (poznatim gitaristom iz Makedonije) , Tanjom Zajc Zupan (solisticom na citri iz Slovenije) , Josipom Andrićem (cijenjenim pijanistom  iz Zagreba) , Jovanom Kolundžijom (violinistom svjetskog glasa iz Beograda), Mustafom Šantićem (multi instrumentalistom iz grupe ˝Mostar sevdah reunion˝), Makedonskom etno grupom ˝DD  synthesis˝ te vokalnim solistima Gertrudom Munitić, Usnijom Redžepovom , Tanjom Ribič, Jasnom Žalicom, Alenkom Vidrih, Lejlom Jusić, Severinom, Sabahudinom Kurtom, Radetom Šerbedžijom, Halidom Bešlićem, Šerifom Konjevićem, Dadom Topićem, Zdravkom Čolićem, Gazebom (Italija), Brankom Đurićem-Đurom, Helenom Blagne, Eminom Zečaj i brojnim drugim suradnicima.

Saša Lošić je autor glazbe za turističku razglednicu Bosne i Hercegovine. Skladao je glazbu za kazališne predstave “Romeo i Julija”, “Elvis de luxe”, “Limonada”, “Majka hrabrost”, “To ti je lajf”. U Koprodukciji SNG Nova Gorica i SSG Trst, Saša završava rad na svojoj prvoj operi po Euripidovoj drami “Bakhantke”. Ova balkan-opera biti će jedan od najvećih kazališnih događaja u Sloveniji.

Vezane vijesti

18.12.2007: INTERVJU: SAŠA LOŠIĆ (PLAVI ORKESTAR)
06.12.2007: PLAVI ORKESTAR - THE ULTIMATE COLLECTION
Pretraga


Izdanja istog izvođača
PLAVI ORKESTAR

PLAVI ORKESTAR


GREATEST HITS COLLECTION , 2016


PLAVI ORKESTAR

PLAVI ORKESTAR


NAJLJEPŠE LJUBAVNE PJESME , 2010


PLAVI ORKESTAR

PLAVI ORKESTAR


ULTIMATE COLLECTION PLAVI ORKESTAR , 2007


PLAVI ORKESTAR


EVERBLUE 2 , 1996


PLAVI ORKESTAR


EVERBLUE 1 , 1996


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved