Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

INDEXI

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ

Grupa je osnovana 1962. godine u Sarajevu i postala je sinonimom izuzetne sarajevske rock škole. Indexe je osnovala grupa studenata, pa otuda potječe i naziv grupe. Osnivači Indexa su: Ismet Nuno Arnautalić (ritam gitara, koji je kasnije sa Goranom Bregovićem i Zoranom Redžićem osnovao grupu Jutro, a koja je pak 1974. postala Bijelo Dugme) i Šefko Akšamija (bas gitara). Grupu su zajedno sa njima činili: Slobodan Misaljević (solo gitara), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedim Hadžihasanović (bubnjevi).

U početku su svirali uglavnom instrumentalnu glazbu, obrade svjetskih hitova The Shadowsa i The Kinksa, ali je povremeno s njima nastupao i pjevač Alija Hifizović. 1963. godine dolazi do prve promjene u sastavu grupe, na bubnjeve umjesto Hadžihasanovića, dolazi Đorđe Kisić.
Na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1964. godine Indexi su osvojili drugo mjesto i kao nagradu dobili mogućnost da snime prvi singl na kojem su se našla četiri instrumentala. Krajem 1964. godine Indexima se priključuje pjevač Davorin Popović, koji je do tada nastupao sa grupom Pauci. Iduće godine grupu su napustili Misaljević, Akšamija i Uzelac, a iz grupe Lutalice dolaze gitarist Slobodan Bodo Kovačević i basist Fadil Redžić.
1967. Indexi nastupaju na prvom sarajevskom festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom “Oko malih stvari svađamo se mi”. Potom su nastupili s pjesmom “Pružam ruke” na natjecanju za pjesmu Europe. Dolaskom orguljaša i kompozitora Kornelija Kovača 1967. godine, Indexi se više orijentiraju na vlastiti materijal.

U listopadu 1967. godine nastupili su na festivalu u Opatiji i postali prvi VIS koji je sudjelovao na toj manifestaciji. Izveli su pjesme “Nedjeljom ujutro” i “Neću biti sam” Đorđa Novkovića. Te su godine na koncertima i pločama pratili Zdenku Vučković. U proljeće 1968. bubnjar Đorđe Kisić napušta Indexe, a na njegovo mjesto dolazi Miroslav Šaranović (ex Dinamiti, Proarte). Na Opatijskom festivalu iste su godine osvojili treću nagradu za pjesmu “Jutro će promijeniti sve”. U jesen iste godine Kornelije Kovač odlazi u Beograd gdje je osnovao Korni grupu, a na njegovo mjesto dolazi novi klavijaturist Đorđe Novković.

1969. godini snimili su pjesmu “Plima”, te prvu domaću rock poemu “Negdje na kraju u zatišju” koja je trajala duže od 10 minuta. U prosincu iste godine u vojsku je otišao Ismet Nuno Arnautalić i više se nije vratio u grupu. Početkom 1970. dolazi do još jedne promjene u sastavu grupe, na umjesto Đorđa Novkovića, koji se pridružio grupi Pro arte, na klavijature dolazi Ranko Rihtman. Te godine su sa pjesmom Hrvoja Hegedušića “Da sam ja neko…” na rock večeri Zagrebfesta osvojili drugo mjesto, iza Korni grupe. Iduće su godine pobijedili na Zagrebfestu sa pjesmom “Izvor”, ponovno ispred Korni grupe, ali pjesma nažalost nikada nije snimljena i objavljena na pločama. Iz grupe potom odlazi Ranko Rihtman, a dolazi Vlado Pravdić, no on se nije dugo zadržao, pa je klavijaturist Indexa postao Enco Lesić.

U siječnju 1972. Indexi su na TV Beograd promovirali Lesićevu pjesmu “Sve ove godine” koja je postala mega-hit. Lesić ubrzo napušta Indexe i u Zagrebu osniva grupu Spektar. S Indexima ponovno svira Vlado Pravdić, koji ostaje do 1973. kada prelazi u grupu Jutro. U proljeće 1972. nastupili su na Boom festivalu s pjesmom “Hej ti, mlado momče”. Na Zagrebfestu iste godine izveli su pjesmu “Sanjam”, a po povratku u Sarajevu snimili su skladbu “Balada”, te su te dvije pjesme zabilježene na iznimno popularnom singlu. U listopadu te godine u sarajevskoj Skenderiji velikim su koncertom obilježili deset godina karijere. U studenom iste godine, sa četverogodišnjim zakašnjenjem, napokon je objavljen maxi singl s “Plimom”. Ploča je dostigla visok tiraž i postala evergreen u karijeri Indexa.

Početkom 1973. godine došlo je do čudne glazbene fuzije sa sastavom Pro arte. Indexi su ostali bez klavijaturiste, pa su sa Novkovićem smislili neobično riješenje da spoje dvije grupe, jer je i sastav Pro Arte bio u krizi. Grupi je pristupio i pjevač Vladimir Savičić Čobi, pa su djelovali pod nazivom Pro arte – Indexi. Zajedno su odradili turneju po Bugarskoj, a snimku njihovog nastupa objavila je izdavačka kuća Balkanton.
Indexi su u travnju 1973. pobijedili na festivalu Vaš šlager sezone s pjesmom “Predaj se srce”, a ona im je donijela i prvi zlatni singl. Ovo je bio prijelomni trenutak u karijeri Indexa koji sve više napuštaju avangardni rock i počinju se baviti laganim notama. U studenom su Popović i Kovačević otišli u vojsku, pa grupa nije djelovala oko godinu dana. U to je vrijeme izašao njihov prvi LP, ali ne s novim pjesmama, nego kompilacija najuspješnijih kompozicija sa singlova.
Krajem 1974. grupa je nastavila s radom ali u novom sastavu. Umjesto Šaranovića bubnjeve je zasvirao Milić Vukašinović, a na klavijaturama, koje je napustio Novković zbog preseljenja u Zagreb, zasvirao je Miroslav Maraus.

Uoči nove 1975. grupa je snimila singl s pjesmama “Bacila je sve niz rijeku” i “Pogrešan broj”. U veljači te godine održali su spektakularan koncert u Skenderiji i doživjeli očekivani trijumf. Tijekom turneje po Jugoslaviji grupu je napustio Maraus, a vratio se Lesić. Na Opatijskom festivalu te su godine pjevali “Ti si mi bila naj naj”, na šlageru “Volim te”, a na Splitskom festivalu predstavili su se sa skladbom “Obala pusta, obala vrela”.

U drugoj polovici 1976. Davorin Popović je izdao solistički album “Svaka je ljubav ista (osim one prave)” koji su snimili kompletni Indexi. Te godine Indexi su na Vašem šlageru nastupili sa pjesmom “Moja Hana”, a Davorin je dobio nagradu za najbolju interpretaciju. U ljeto te godine odradili su turenju po bivšem SSSR-u, te turneju sa Zdravkom Čolićem po Jadranu. Krajem 1976. Vukašinović je otišao u Bijelo dugme, a bubnjeve su po potrebi svirali Stojanović i Kisić.
Ambiciozni album “Modra rijeka” objavili su 1978. godine i poslije dugo godina vratili se autorskoj muzici. Nakon ovog izvanrednog albuma, na kojem je kao gost stihove recitirao Fabijan Šovagović, nizali su pjesme “Ispili smo zlatni pehar”, “Pozovi me na kafu”, “310 poljubaca” i “Pozdravi Sonju”.

Davorin Popović 1984. snimio je drugi solo album “S tobom dijelim sve”, na njemu je pjevao pjesme Kemala Montena, Kornelija Kovača i Fadila Redžića, a ponovno su ga pratili Indexi.
1986. Indexi su objavili četverostruku LP kompilaciju s izborom najuspješnijih snimaka. Nešto izmijenjen materijal objavljen je krajem 1991. Godine i na dvostrukom CD-u. Na velikom koncertu u Domu sportova 1987. Nastupili su Korni grupa, Time, YU grupa, R.M. Točak band, Drago Mlinarec i Indexi, a na live albumu “YU rock legende” snimljenom na tom koncertu našli su se najveći hitovi Indexa. Davorin Popović otpjevao je obradu stare sevdalinke “Voljelo se dvoje mladih” u okviru muzike koju je za film “Kuduz” skladao Goran Bregović.
Tijekom rata u BIH Indexi nisu radili, ali su snimili pjesmu “Ulica prkosa”. Popović, Kisić i Redžić cijelo ratno vrijeme bili su u Sarajevu, Kovačević je boravio u Pragu, a Rihtman u Izraelu. Davorin Popović je 1995. s pjesmom “XXI vijek”, predstavljao BIH na Eurosongu u Dublinu. Ona je, uz devet novih pjesama, objavljena na njegovom trećem solističkom albumu koji nosi naziv kao i drugi “S tobom dijelim sve”. 1995. godine grupa je ponovno počela s radom. Uz Popovića i Kovačevića svirali su Peco Petej, Davor Črnigoj i Sinan Alimanović. U siječnju 1996. godine svirali su pet uzastopnih koncerata u zagrebačkoj dvorani “Vatroslav Lisinski”. U travnju su rasprodali tri koncerta u Sava centru, te jedan u Novom Sadu. Publika ih je svuda dočekala s oduševljenjem. 1999. godine objavili su drugi studijski album “Kameni cvjetovi”, na kojem su se vratili izvornom rock zvuku, koji se najviše ogledao u tretmanu gitara i orgulja. Snimak posljednjeg nastupa Indexa u sarajevskoj “Zetri” održanog 1. listopada 1999. godine objavljen je na duplom discu “1.10.1999. Zetra”. Te večeri sa njima su kao gosti nastupali Kornelije Kovač, Goran Bregović, Milić Vukašinović, Hari Varešanović i Mladen Vojčić Tifa.

Posljednji koncert Indexi su održali u Banja Luci, 5. svibnja 2001. godine. Davorin Popović umro je 18. lipnja te godine, a članovi grupe odlučili su tada da prestanu s radom. U BIH je ustanovljena godišnja Nagrada “Davorin” koja se dodjeljuje najuspješnijim glazbenicima. Na prvu  godišnjicu njegove smrti objavljen je CD singl “Pjesma za Davora”, koju je napisao Zlatan Fazlić, a uz njega su pjevali Dado Topić, Aki Rahimovski i Mladen Vojčić Tifa.
Bodo Kovačević umro je 22. ožujka 2004., bubnjar Đorđe Kisić 25. studenog 2005., a prvi bubnjar Nedo Hadžihasanović 3. veljače 2006. godine.
Romansiranu biografiju “Indexi: U inat godinama” napisao je novinar iz Zenice Josip Dujmović.  Vezane vijesti

29.05.2015: INDEXI: THE ULTIMATE COLLECTION
29.09.2010: KONCERT U ČAST INDEXIMA
28.09.2010: DA SAM JA NETKO.... INDEXI I PRIJATELJI - PROMOCIJA CD-A
21.09.2010: INDEXI I PRIJATELJI – DA SAM JA NETKO
04.10.2007: DADO TOPIĆ, AKI RAHIMOVSKI I GIULIANO PJEVAJU U ČAST INDEXIMA
16.07.2007: INDEXI - U INAT GODINAMA 1964.-1999.
21.06.2007: INDEXI - U INAT GODINAMA 1964.-1999.
Pretraga


Izdanja istog izvođača
INDEXI

INDEXI


THE ULTIMATE COLLECTION , 2015


INDEXI

INDEXI


U INAT GODINAMA , 2007


INDEXI


MODRA RIJEKA , 1995


INDEXI

INDEXI


SVE OVE GODINE , 1994


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved