Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

ZDRAVKO ČOLIĆ

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ

Zdravko Čolić rođen je 30. svibnja 1951. godine u Sarajevu i kao dijete više se zanimao za sport nego za muziku. Prvo je bio golman u juniorima "Želje", a ubrzo je shvatio da mu atletika više leži. Na jednom natjecanju osvojio je drugo mjesto, odmah iza tadašnje atletske zvijezde Nenada Stekića. Međutim, kako Čolić kao sportaš nije postizao značajnije rezultate, a kako je bio talentiran za recitiranje, podrazumijevalo se da sudjeluje u školskim priredbama. Volio je glumu, pa je primljen u "Pionirsko pozorište" gde je sudjelovao u predstavama "Dječaci Pavlove ulice" i "Kekec i Mojca".

Muzika mu je bila hobi, učio je gitaru i išao u glazbenu školu. Sa prijateljem Bracom Isovićem svirao je za društvo u parku, a u lokalnim okvirima su bili poznati kao duet Čola i Isa sa Grbavice. U to vrijeme, Čolić je skidao repertoar sa domaćih i talijanskih festivala. U drugom razredu gimnazije, sa prijateljem Nedimom Idrizovićem otišao je provesti praznike u očevoj vikendici u Baošićima. Na Idrizovićevo nagovaranje, prijavio se za natjecanje pjevača amatera u Bijeloj. Pjevao je "Lady Madonna" grupe The Beatles i osvojio drugo mjesto, a i svoj prvi pjevački honorar.

Shvativši da od tog pjevanja nešto može biti, priključio se grupi "Mladi i lijepi", a potom 1969. godine prelazi u "Ambasadore". Sastav su u to vrijeme činili vojni glazbenici, a jedini civil bio je gitarist Slobodan Vujović. Grupa s  vremenom dobiva sve više ponuda za svirke, što glazbenici zbog vojnih obaveza nisu mogli ispuniti, pa 1970. godine Čolić i Vujović osnivaju nove "Ambasadore".

Tog ljeta sa "Indexima" sviraju mjesec dana u Dubrovniku. Slijedeći korak je sudjelovanje na festivalu "Vaš šlager sezone" gdje sa pjesmom Zdenka Runjića "Plačem za tvojim usnama" osvaja sedmo mjesto, a pjesma ubrzo postaje iznimno slušana. U to vrijeme Zdravko dobiva ponudu da vježba sa "Indexima" i bude na klupi za rezerve u slučaju da Davorin Popović napusti grupu. Nekoliko puta je i nastupao sa njima. Ali kako se pjesma sa "Šlagera sezone" u izdanju "Beograd diska" prodala u iznenađujuće visokoj tiraži, uspjesi "Ambasadora" skrenuli su pažnju Kornelija Kovača na Zdravka Čolića i on ga poziva da postane pjevač "Korni grupe" umjesto Dade Topića.

Zdravko je u to vrijeme bio na prvoj godini studija Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, dao je pet ispita, ostale su mu samo dvije matematike, ali on ipak 10. rujna 1971. godine dolazi u Beograd. Sa "Korni grupom" ostaje šest mjeseci i za to vrijeme su snimili tri pjesme ("Gospa Mica gazdarica", "Kukavica" i "Pogledaj u nebo"). Vraća se u Sarajevo, nastavlja studij, a 15. travnja 1972. godine na festivalu "Vaš šlager sezone" izvodi pjesmu Kemala Montena "Sinoć nisi bila tu" koju je trebala otpjevati Josipa Lisac, ali je odustala. Čolić osvaja treće mjesto publike i nagradu za interpretaciju, te postaje i "vlasnik" prvog velikog hita.

Od tog trenutka službeno počinje njegova solo karijera, kojom će se uzdići na mjesto najveće estradne zvijezde na prostorima tadašnje države. Te godine sudjeluje na festivalima, u Splitu sa pjesmom "Stara pjesma", Skoplju sa pjesmom "Moj bol", zatim i na festivalu u Prištini. Zatim Čolić, Indexi, Bisera Veletanić, Sabahudin Kurt i Sabina Varešanović odlaze na turneju po SSSR. Slijedeći korak je pjesma "Gori vatra" Kemala Montena kojom Zdravko 1973. godine u Luksemburgu predstavlja Jugoslaviju na izboru za Pjesmu Eurovizije. Plasman u Luksemburgu nije bio baš uspješan - bio je preposljednji, ali je tvrtka Warner Brothers ipak s Čolićem potpisala ugovor. Tako je Čolić snimio za njih četiri singla, dva na njemačkom i dva na engleskom jeziku. Da priči ne bude kraj pobrinula se i jedna zavodljiva Šveđanka, naglašenih oblina, senzualne i pomalo tajnovite vanjštine, koja je pjevala u zboru koji je pratio švedskog predstavnika. Danima su ona i Zdravko izmjenjivali poglede. Ipak, nisu progovorili ni riječ, čak se nisu ni upoznali. A onda je tamnokosa zavodnica ušla u njegovu garderobu pred sam nastup. Poslije zavođenja u garderobi, došao je i poziv za vikend. Tek nekoliko godina kasnije, kada je već zaboravio na luksemburšku idilu, Čolić je prepoznao na nekom posteru svoju vikend-ljubavnicu. Bila je to tada već slavna Frida iz legendarne grupe ABBA.

Slijedeće dvije godine Čolić se najčešće pojavljuje na festivalima. Sudjeluje sa pjesmama "Bling blinge bling", "Ona spava", (pobjeda na Hit paradi), "Zvao sam je Emili", "April u Beogradu" (autor Kornelije Kovač, pobjeda na Beogradskom proleću, "Ljubav je samo riječ", Vojkana Borisavljevića, "Zelena si rijeka bila (autor Kemal Monteno, Pobjeda na Šlageru sezone). U isto vrijeme potpisuje ugovor sa njemačkom korporacijom WEA i za njihovo tržište snima dva singla, ali se tu završava njegova karijera u inozemstvu jer Zdravko nije želio živjeti u Njemačkoj, dok je u zemlji bilo mnogo koncerata. Na tim pločama potpisan je kao Dravco, jer je njemačkim urednicima njegovo ime bilo komplicirano za izgovor.

Njegov prvi studijski album "Ti i ja" izlazi 1975. godine i serija jakih pjesama "Vagabund", "Igraš se vatrom", "Loše vino" (na glazbu Gorana Bregovića i tekst Arsena Dedića), dovode do masovne djevojačke histerije. Najbliži suradnik mu je Kornelije Kovač i tu praksu neće mijenjati ni na slijedećim albumima. Za omot je bio zadužen Dragan S. Stefanović koji će i ubuduće biti redovit član tima. Te iste godine PGP RTB izdaje LP ''Zdravko Čolić'' na kome su bili hitovi sa singlova. Iako 1976. godine na zagrebačkom festivalu sa pjesmom "Ti si bila, uvijek bila" osvaja tek četvrto mjesto, predstavlja uvjerljivo najveću zvijezdu.

Krajem te godine sa Indexima kreće na svoju prvu turneju po bivšoj državi. Prilikom davanja autograma u Jugotonovoj prodavaonici u Beogradu, kordon devojaka gubi glavu i lomi izloge trudeći se da mu priđu bliže. Posljednji put se na nekom festivalu pojavljuje u Zagrebu 1977. godine sa pjesmom "Živiš u oblacima". Na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme u Zagrebu 1977. godine nastupa sa budućim najprodavanijim singlom. Singl ploča "Druže Tito mi ti se kunemo" prodana je u više od 300.000 primjeraka.

Slijedeći album "Ako priđeš bliže" snima se u Zagrebu, a miksa u Njemačkoj i ploča te 1977. godine biva doslovno razgrabljena. Za prva dva tjedna prodano je 50 tisuća primjeraka, a novi aduti kod publike su "Pjevam danju, pjevam noću", "Glavo luda", "Zagrli me", "Jedna zima s Kristinom" i "Produži dalje".

01. travnja 1978. godine kreće na turneju po bivšoj državi, a cijeli spektakl pojačava baletna grupa "Lokice". Već tada je ploča otišla u 150 tisuća primjeraka da bi na kraju prebacila 700 tisuća primjeraka. Postoji zapisan podatak da je sa reprintom ovog izdanja iz 1999. godinje u izdanju Hi-Fi Centra koji je te godine objavio ponovo sve Čolićeve albume koji su sedamdesetih i osamdesetih godina izašli za "Jugoton" i "Diskoton", ovaj album prodan u više od 1.000.000 primjeraka. Pod adekvatnim nazivom "Putujući zemljotres" Čolićeva turneja se tada odvijala po već utvrđenom scenariju; devojčice plaču i vrište, a kordoni policajaca pokušavaju obraniti Čolića od masovnih izlijeva strasti.

U anketi lista "Zdravo" Čolić pobjeđuje u kategoriji najdraža ličnost, a svaka novina donosi naslovnu stranu sa njegovim likom. Iako je na početku turneje održao čak dva koncerta u beogradskom "Pioniru" 04. i 08. travnja, najveći uspjeh ostvario je koncertom na "Marakani" održanom 5. rujna 1978. godine koji je okupio oko 70.000 ljudi. U pratećoj Čolićevoj grupi klavijature je svirao Kris Nikols, a bas Dado Topić, zvijezde sastava "Time". Topić je nastupio kao zagrijavanje, otpjevao je nekoliko svojih hitova, a zatim je na binu stupio "pjevač", pračen razgolićenim "Lokicama". Kao gosti koncerta pojavili su se Kemal Monteno, Arsen Dedić, Kornelije Kovač, Josip Bocek, trio Strune i pjevački kvintet RTB-a. Sav prihod od nastupa Zdravko je ustupio Savezu slijepih. Na stadionu su snimljeni i prvi kadrovi filma o Zdravku "Pjevam danju, pjevam noću". Scenarij je pisao novinar Dušan Savković, a režirao je reditelj Jovan Ristić, pa je film ispao kao dokumentarac od 90 minuta koji je kasnije pretočen u seriju od četiri epizode i nekoliko mjeseci kasnije, nakon kino premijere, prikazan na tadašnjoj jugoslovenskoj televiziji. Koncertu na "Marakani" prisustvovao je Zigi Loh direktor njemačke diskografske kuće koji je bio iznenađen Zdravkovom popularnošću. Odmah je predložio da se obnovi ugovor, pa su za njemačko tržište objavljeni singlovi sa pjesmama "Jedina" i "Zagrli me" kao i jedan disko singl na kome su pjesme "I m Not Robot Man" i "Light me". Međutim, Zdravko nije prihvatio njihovu ponudu da se preseli u Njemačku i tamo radi za njih. Umjesto toga, 14. studenog 1978. godine odlazi u Valjevo na odsluženje vojnog roka.

U proljeće 1980. godine objavljuje album "Zbog tebe" sa pjesmama "Pisaću joj pisma duga", "Pusti, pusti modu",i epski širokom "Pjesmo moja". Album koji je sniman u Engleskoj producirao je Kornelije Kovač, a kao autori pojavljuju se Goran Bregović, Kemal Monteno, Arsen Dedić i Spomenka Kovač. Ploča je prodana u više od 400.000 primjeraka. Slijedeća turneja je bila nešto mirnija, bez Lokica, ali sa engleskim muzičarima. Na kraju turneje, u listopadu 1980. godine Zdravko je rasprodao tri koncerta u beogradskoj hali "Pionir". Na jednom od njih prvi i posljednji put (na jednom od svojih koncerata općenito) uživo pjeva tada mega hit "Druže Tito mi ti se kunemo".

Novi album "Malo pojačaj radio" sniman je u listopadu 1981. godine u Londonu. Autorski dio posla ponovno su odradili Kornelije Kovač i Goran Bregović, a matrice su snimili engleski studijski glazbenici. Ploča donosi zaokret prema rokerskom zvuku. Hitovi su bili "Mađarica", "Nove lakovane cipele", "Dunav". U pjesmi "Što si prepotentna", Zdravko se prvi put pojavljuje kao autor glazbe, a kao autori još se pojavljuju  Đorđe Balašević, Duško Trifunović, Đorđe Novković i Marina Tucaković. Album je prodan u više od 300 tisuća primjeraka.

Tijekom 1982. godine Zdravko je na turneji održao pedeset pet koncerata, a pratili su ga članovi grupe "Generacija 5". Tada su nastupili u Prištini u kojoj zbog demonstracija nitko punih godinu dana nije svirao. Nastup na beogradskom Tašmajdanu 10.lipnja 1982. godine okupio je osam tisuća mladih, a cijena karata je za to vrijeme bila neuobičajeno visoka.

Slijedeća ploča "Šta mi radiš" opet je snimana u Londonu i to pod budnim okom Kornelija Kovača. Svirali su engleski glazbenici, a autori pjesama su bili Kovač, Bajaga, Kikamac (Zana), Arsen Dedić i drugi. Album je objavljen 1983. godine, donio je opet nekoliko hitova poput "Sherie, Sherie", "Šta mi radiš" i prije svih veliku hit baladu "Stanica Podlugovi". Turneju je odradio sa članovima grupe "Generacija 5", a pojačanje je bio Laza Ristovski.

Na slijedećoj ploči "Ti si mi u krvi" 1985. godine, prvoj koju snima u Beogradu, u studiju "Aquarius", Čolić se  okreće etno zvuku posebno u pjesmama: "Ruska", "Sto Cigana", "Ti možeš sve al' jedno ne". Kao najveći hit s albuma izdvojila se balada, koja je i dan danas hit kao i prije dvadeset godina, “Ti si mi u krvi”, koju su zajedničkim snagama napisali Kornelije i Spomenka Kovač. Slijedi turneja koja je obuhvatila Jadransku obalu, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, kao i veliki koncert u "Sava Centru". U Sloveniji je zajedno s Bregovićem Zdravko osnovao izdavačku kuću "Kamarad", te su njih dvojica među prvima započeli sa privatnom izdavačkom djelatnošću.

Zdravko je potom pauzirao gotovo tri godine. Nakon petnaestogodišnje vjernosti zagrebačkom “Jugotonu”, za sarajevski “Diskoton” je 1987. godine snimio album jednostavnog naziva “Zdravko Čolić” na kojem se vraća pop zvuu. Album je producirao i aranžirao Kornelije Kovač. Ploča nije imala velikog medijskog odjeka i pamti se kao album sa najslabijom tiražom od "samo" 200.000 primjeraka, sa kojeg su skinuti hitovi  "Oj djevojko selen velen", kao i balade "Hej suzo" i "Samo ona zna". Kako je do tada činio, Zdravko ovog puta nije održao turneju povodom izlaska nove ploče, a slijedećih se godina posvetio privatnom biznisu.

Sa Goranom Bregovićem 1990. godine snima album "Da ti kažem šta mi je", koji objavljuje privatna beogradska izdavačka kuća "Komuna". Materijal je promoviran na Mesamu 1990. godine. Na njemu se našla obrada narodne pjesme  "Čaje šukarije" u kojoj repuje djevojčica Ivana, glumica iz filma "Kuduz", te skladbe "Čija je ono zvijezda", "E draga, draga" i naslovna "Da ti kažem šta mi je" autora Dine Merlina. Sa početkom ratnih godina Čolić se preselio u Beograd, povremeno nastupao po manjim dvoranama širom Europe sa Lazom Ristovskim, a redovan je suradnik na pločama Bregovićeve filmske glazbe. Tijekom pauze u njegovom diskografskom radu godine 1994. Komuna i PGP RTS objavili su ploču "Poslednji i prvi" na kojoj je se nalaze njegovi najveći hitovi. Tijekom devedesetih godina, smatra se jednim od najprodavanijih albuma u bivšoj državi.

Nakon  sedam godina pauze, također za "Komunu" Zdravko objavljuje svoj deveti album. U prosincu 1997. godine u prodaji se pojavljuje CD pod nazivom "Kad bi moja bila" u produkciji Gorana Bregovića. Autori pjesama su Čolić i Bregović, a dio tekstova napisali su  Marina Tucaković i Bajaga. Sa albuma su se izdvojile pjesme ''Čini ti se grmi'', ''Jako, jako slabo srce zavodiš'', kao i balade ''Kad bi moja bila'' i "Tabakera". Dugogodišnje izbivanje sa glazbene scene gotovo da se nije ni osjetilo, što dokazuje masovan dolazak publike na koncert u Budvi u srpnju 1998. godine, te potom serija od devet rasprodanih koncerata u ''Sava centru'' u Beogradu, puna dvorana u Prištini.

Njegov deseti album ''Okano'', objavljen je krajem 2000. godine u izdanju BK Sounda. Album pored naslovne pjesme donosi i nove hitove "Krasiva", "Hotel Balkan" i naravno ponovno jednu baladu "U boji vina". Tiraž je bio preko pola milijuna prodanih nosača zvuka, a uslijedila je i velika turneja po većim gradovima bivše države. Zdravko je tada pjevao u Zagrebu, Sarajevu, Ljubljani, Skoplju, Podgorici i mnogim drugim gradovima, a turneja je završena koncertom na Marakani, 30. lipnja 2001. godine, na kojoj se ovaj put okupilo oko 80.000 ljudi ,a pred malim ekranima više od 4.000.000 ljudi pratilo je direktan prijenos koncerta. Album ''Okano'' proglašen je albumom godine, pjesma ''Okano'' hitom godine, a Zdravko Čolić je izabran za ličnost godine. U svibnju 2001. godine Zdravko se oženio dugogodišnjom djevojkom Aleksandrom, a 1. listopada iste godine dobili su kćerkicu Unu Zvezdanu.

24.prosinca 2003. godine Zdravko je publici predstavio album ''Čarolija'' ponovo u izdanju RTV BK. Ubrzo su se izdvojile, i zauzele top-liste, pjesme ''Ao nono bijela'', ''Zločin i kazna'', ''Moja draga'', ''Na ovaj dan'', a sa jednim od najboljih spotova se izdvaja veliki hit ''Mnogo hvala''. U svibnju 2004. godine je počela turneja, ponovo po većim gradovima bivše Jugoslavije - Ljubljana, Skoplje, Banja Luka, Kragujevac, Budva, Čačak, Niš, Bijeljina, Valjevo, a uslijedili su koncerti u Novom Sadu, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu, te je turneja pod nazivom “Čarolija” okončana u proljeće 2005. U sklopu turneje održao je nekoliko koncerata po Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama. U kolovozu 2006. godine Zdravko je drugi puta postao otac, dobivši još jednu kćerkicu Laru.

Novi album pod nazviom “Zavičaj” objavljen je u prosincu 2006. godine u izdanju City Recordsa. Početni tiraž albuma bio je 300.000 tisuća primjeraka i rasprodan je u rekordnom roku – za manje od mjesec dana. Na beogradskoj Marakani Čolić je u srpnju prošle godine održao još jedan veličanstven koncert pred više od 80 tisuća ljudi iz svih krajeva bivše države. Odličan album objavila je i Croatia Records u veljači 2007. godine za hrvatsko i slovensko tržište. Sa albuma je već skinuto nekoliko hitova poput pjesama “Svadbarskim sokakom” koju je napisao Đorđe Balašević, “Mangupska”, “Merak mi je”, “Sačuvaj me, Bože, njene ljubavi”. Zanimljivo je da je album “Zavičaj” u velikom dijelu Zdravkov autorski projekt. Croatia Records je uoći Božića 2007. godine objavila Platinastu kolekciju Zdravka Čolića na kojoj se nalazi 39 velikih hitova. Za proljeće 2008. godine predviđena je velika turneja po ggradovima bivše države.
Službene stranice:
www.zdravkocolic-cola.com

Vezane vijesti

07.05.2018: NOVI SPOT ZDRAVKA ČOLIĆA "TEBE ČUVAM ZA KRAJ"!
10.04.2018: LEGENDA POP GLAZBE, ZDRAVKO ČOLIĆ, DOMINIRA U ČITAVOJ EUROPI!
29.03.2018: ZDRAVKO ČOLIĆ DOBITNIK NAGRADE KEMAL MONTENO!
27.02.2018: PJESMA ZDRAVKA ČOLIĆA "KUĆA PUNA NARODA" OSVOJILA PRVO MJESTO NA PRESTIŽNOJ "EUROVISION ON TOP" LISTI!
14.02.2018: POKLON ZDRAVKA ČOLIĆA NOVI SPOT "KUĆA PUNA NARODA"
26.01.2018: ALBUM "ONO MALO SREĆE" ZDRAVKA ČOLIĆA NAJPRODAVANIJI ALBUM U HRVATSKOJ!
28.12.2017: NOVOGODIŠNJI POKLON ZDRAVKA ČOLIĆA!
15.12.2017: NOVI ALBUM ZDRAVKA ČOLIĆA "ONO MALO SREĆE"
13.12.2017: NOVIM SINGLOM "KUĆA PUNA NARODA" ZDRAVKO ČOLIĆ NAJAVLJUJE NOVI ALBUM!
13.12.2013: ZDRAVKO ČOLIĆ - U PRODAJI KOMPILACIJA "50 ORIGINALNIH PJESAMA" PO CIJENI OD 99 KUNA!
24.01.2008: ZDRAVKO ČOLIĆ, THE PLATINUM COLLECTION INTERVJU
31.01.2007: ZDRAVKO ČOLIĆ- NOVI ALBUM ZAVIČAJ
Pretraga


Izdanja istog izvođača
ZDRAVKO ČOLIĆ

ZDRAVKO ČOLIĆ


ONO MALO SREĆE , 2017


ZDRAVKO ČOLIĆ

ZDRAVKO ČOLIĆ


50 ORIGINALNIH PJESAMA , 2013


ZDRAVKO ČOLIĆ

ZDRAVKO ČOLIĆ


NAJLJEPŠE LJUBAVNE PJESME , 2010


ZDRAVKO ČOLIĆ

ZDRAVKO ČOLIĆ


THE PLATINUM COLLECTION ZDRAVKO ČOLIĆ , 2007


ZDRAVKO ČOLIĆ

ZDRAVKO ČOLIĆ


ZAVIČAJ , 2007


ZDRAVKO ČOLIĆ


Čarolija , 2003


ZDRAVKO ČOLIĆ


AKO PRIĐEŠ BLIŽE , 2000


ZDRAVKO ČOLIĆ


Okano , 2000


ZDRAVKO ČOLIĆ


Kad bi moja bila , 1997


ZDRAVKO ČOLIĆ


Da ti kažem šta mi je , 1990


ZDRAVKO ČOLIĆ


Zdravko Čolić , 1988


ZDRAVKO ČOLIĆ


Ti si mi u krvi , 1984


ZDRAVKO ČOLIĆ


Šta mi radiš , 1983


ZDRAVKO ČOLIĆ


Malo pojačaj radio , 1981


ZDRAVKO ČOLIĆ


Zbog tebe , 1980


ZDRAVKO ČOLIĆ


Ti i ja , 1975


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved