Croatia Records
Banner
LoveNaslovnicaCroatia recordsO namaCroatia recordsShopCroatia recordsIzdanjaCroatia recordsCroatia records klubCroatia recordsArhiva vijestiCroatia recordsKontaktCroatia records

ALKA VUICA

Izvođači
Žanrovi
Etikete
Vrste izdanjaVrste izdanja
EdicijaEdicije
S ponosom predstavljamo
MIŠO KOVAČ
ARSEN DEDIĆ
JOSIPA LISAC
THOMPSON
CRVENA JABUKA
BIJELO DUGME
PARNI VALJAK
OPĆA OPASNOST
DRAŽEN ZEČIĆ
GORAN BARE & MAJKE
JELENA ROZGA
NOVI FOSILI
MLADEN GRDOVIĆ
ŽELJKO BEBEK
DINO MERLIN
MATIJA DEDIĆ
TEŠKA INDUSTRIJA
TONČI & MADRE BADESSA BAND
RADE ŠERBEDŽIJA
JACQUES HOUDEK
MIA
LANA JURČEVIĆ
COLONIA
DJEČACI
DIVLJE JAGODE
SREBRNA KRILA
MEJAŠI
FLYER
ADASTRA
BUĐENJE
ANTE CASH
LETEĆI ODRED
MAJA ŠUPUT
BANG BANG
ANTONELA DOKO
VLATKO STEFANOVSKI
ELVIS STANIĆ
M.O.R.T.
MARKIZ
MATE BULIĆ
BOSUTSKI BEĆARI
MIROSLAV TADIĆ

ALKA VUICA


Alka Vuica, pjesnikinja i multimedijalna osoba, rođena 8 lipnja 1961.   u Puli. Od '79 živi i radi na relaciji Zagreb – Umag.

Bavila se novinarstvom ("Polet", "Globus", "Gloria", "Nacional"),  pisala drame ("SKUC"), priređivala večeri poezije i performance.

Pjesme piše, kako sama kaže od kad je naučila pisati, a od 1980.  godine vrlo uspješno piše i za najpoznatija imena pop i rock scene, te  njezina poezija, tiskana na polivinilskim proizvodima u nakladama od  preko tristo tisuća primjeraka, brzo nalazi put do široke publike.

Pobijedila je 1990. na izboru za pjesmu Eurovizije u ekipi sa Zrinkom  Tutićem i Tajči pjesmom "Hajde da ludujemo". Godine 1991. postiže vrlo  zapažen uspjeh i drugo mjesto na izboru za pjesmu Eurovizije s   Danijelom Popovićem i pjesmom "Daj, obuci levisice". Tada se prvi put pojavljuje kao autor glazbe.


Po vlastitom opredjeljenju smatrala se ˝pjesnikinjom ljubavi˝, da bi početkom rata otkrila sebe kao domoljubnu pjesnikinju, te piše pjesme sadržane u prvoj objavljenoj zbirci Zapisi iz Hrvatske '91. Neke od njih uglazbljuje.

Na granici između riječi i glazbe (završila nižu muzičku školu – odjel glasovir), pišući za druge i družeći se s glazbenicima i sama počinje skladati, te 1993. godine objavljuje i prvi dugo svirajući album "Alka Vu Winnetou".

Godine 1994. hitom "Laži me", za koji joj RVG dodijeljuje nagradu pop hita godine, osvaja radio postaje i publiku Hrvatske. Usprkos ratu i blokadi medija, "Laži me" postaje mega hit, te prelazi granice i osvaja radio postaje Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Makedonije. Iste godine na jesen na zadarskom festivalu, Alka se pojavljuje s još jednim hitom Od kad te nema, koji vrlo brzo dostiže uspjeh hita "Laži me", te potvrđuje da se Alka u glazbi nije našla slučajno.


Iste godine "Pop Extra" joj dodjeljuje nagradu za kantautora godine, a žiri "Zadarskog festivala" drugu nagradu stručnog suda za najbolje stihove za pjesmu "Dotakni me usnama" u izvođenju Nene Belana.

Iako joj u početku spočitavaju korištenje harmonike i violine u aranžmanima svojih pjesama, s pojavom sve većeg etno vala i u svijetu i na domaćoj sceni, danas se za Alku slobodno može reći da je preteča onoga što se danas naziva pojava etna u hrvatskoj pop produkciji. Godine 1995. na "Pulskom festivalu" s obradom stare istarske pjesme "Balun" u kojoj upotrebljava po prvi puta u popu prastari istarski petotonski instrument roženice ili sopile, Alka osvaja prvu nagradu za najbolji scenski nastup, koristeći na sceni izvorni ples Balun u izvođenju "KUD-a Uljanik" iz Pule.

Godine 1996. na "Melodijama Jadrana" ponovno osvaja prvu nagradu za najbolji scenski nastup s pjesmom "Kamasutra" i koreografijom i kostimima koje je sama osmislila.


Svoj drugi dugo svirajući album "Alka" objavljuje 1996. godine "Za tebe čuvam sebe", te ponovno hitom "Ej, šta mi radiš" osvaja radio postaje.

Unatoč tome što se od '93. uglavnom bavi vlastitom karijerom, Alka ne prestaje pisati tekstove za druge izvođače, te opet niže uspjehe pjesmama "Lijepa bez duše" u izvođenju Olivera Dragojevića, "Ja sam zaljubljen" Tonya Cetinskog, "Ni na sjever ni na jug", "Ako boga znaš" u izvođenju Sandija Cenova, te mnoge druge…

Treći dugo svirajući album pod nazivom "Alkatraz" poseban je po tome što na njemu nema ni jednog programiranog ili sempliranog zvuka. U staroj rock maniri, album "Alkatraz" odsviran je i aranžman u ekipi vrsnih glazbenika Ivana-Pike Stančića za bubnjevima, Dubravka Voriha za basom, Jurice Pađena za gitarama i Fedora Boića za klavijaturama.


Vezane vijesti

21.06.2011: JEDNA LJUBAV PRAVA ALKE VUICE
20.12.2005: Alka usijala Tvornicu
14.12.2005: ALKADEMIJA - 18.12. Tvornica
Pretraga


Izdanja istog izvođača
ALKA VUICA

ALKA VUICA


NAJLJEPŠE LJUBAVNE PJESME , 2012


ALKA VUICA


CIRKUS , 2004


ALKA VUICA


CIRKUS , 2004


ALKA VUICA


PROFESSIONALKA , 2001


ALKA VUICA


BALKAN GIRL , 1999


ALKA VUICA


NEK ' TI JUTRO MIRIŠE NA MENE/VARALICA , 1999


ALKA VUICA


ALKATRAZ , 1997


ALKA VUICA

ALKA VUICA


THE BEST OF ALKA , 1996


ALKA VUICA


ZA TEBE ČUVAM SEBE , 1995


Pošaljite upit izvođaču
Vaš
e-mail:
Vaše
pitanje:

© Croatia Records 2005 - 2020. All Rights Reserved